Kmečki turizem – zakaj pa ne?

Pomlad je tisti čas v koledarju, ko si navadni smrtniki običajno ne privoščimo dolgih dopustov v toplih krajih, čas za zimske radosti pa se je tudi že iztekel. V zadnjih letih eno izmed bolj priljubljenih pomladanskih zatočišč postajajo turistične kmetije. V Sloveniji so se v zadnjem času kar razbohotile. Najdemo jih širom Slovenije, vse od Prekmurja do Pirana. Večina turističnih kmetij je majhnih in šarmantnih domačij, kjer svoje goste razvajajo z domačimi dobrotami in avtohtonimi kulinaričnimi specialitetami. Ker se tovrstne domačije največkrat nahajajo v neokrnjenih kotičkih narave, predstavljajo pravi raj za pobeg iz mesta.

Takšne turistične kmetije obiskovalcem ponujajo celo paleto različnih športnih in rekreacijskih dejavnosti. Če pridete na turistično kmetijo ob pravem letnem času, lahko sodelujete pri trgatvi grozdja, trgatvi oljk, nabiranju zelišč, obiranju jabolk in drugih zunanjih aktivnosti, ki se odvijajo okoli hiše. Skrbniki kmetij vas bodo rade volje poučili o pravilnem obiranju in shranjevanju naravnih dobrot in morda, če boste pridno obirali,  še kaj primaknili za popotnico.

Mnoge turistične kmetije organizirajo kuharske delavnice, med samo delavnico pa poskrbijo tako varstvo vaših otrok kot malih živali. Kar nekaj turističnih kmetij je takih, ki so se specializirale za nudenje wellness programov v naravi. Tam  na najbolj naraven način poskrbijo za  regeneracijo telesa in duha. V tem letnem času kmetije ponujajo tudi številne razstrupljevalne jedilnike, ki so spomladi bogati s čemažem, regratom in koprivami.

Ker se turistične kmetije nahajajo v neokrnjenih kotičkih narave, lahko okolico izkoristite za izlete na bližnje griče, sprehode, planinarjenje, gobarjenje ali jahanje. Tisti bolj željni adrenalinskih športov poiščite kmetije v bližini slovenskih rek, saj boste tam najverjetneje našli še možnost kajakinga ali raftanja po bistrih brzicah slovenskih voda.

Ekipa Svet je lep, vam želi čim več preživetih trenutkov naravi, pa naj bo to v bližini turističnih kmetij ali zavetju domače babičine njive, da se le imate kam zateči pred sivino mest.

Dodaj komentar