Pravljica o varnosti

Če berete naše zakone, uredbe in celo kazni, boste povsod zasledili sklicevanje na varnost. »Zakon kaznuje, da varuje,« vam sporočajo obcestni plakati.

Torej je vse to za našo varnost!

V promocijo besed »varnost« vlagamo ogromno denarja. Novi družinski zakonik naj bi bil nujen za varnost otroka, odlašanje z urejanjem zdravilstva naj bi bilo v imenu varnosti bolnikov, hrana je vse manj kakovostna, vse bolj sterilizirana ali obsevana, ker trdijo, da bo tako bolj varna pred nevarnimi mikrobi. Če se ne cepite, ogrožate varnost drugih. (To zadnje je res nezaslišana neumnost, saj dobesedno pomeni priznanje, da vas cepivo ne varuje.)

Potreba po varnosti je ena izmed osnovnih človeških potreb. Težavica je le v tem, da gre za subjektivni občutek. Nekdo se počuti v nevarnosti, kljub temu da živi v svoji graščini in je preskrbljen za tri življenja. Nekdo drug pa živi v kolibi in se življenju zahvaljuje za vse darove, ki jih je deležen.

Če je občutek varnosti tako subjektiven, enako velja tudi za občutek nevarnosti.

Torej sploh ne gre za to, koliko smo v nevarnosti, temveč gre za to, koliko se nam zdi, da smo varni, oziroma v kaj so nas prepričali, da moramo storiti, da bi bili varni.

»Če boš priden, boš varen,« se glasi ponudba sistema. Če nas boš ubogal, če se boš vedno privezal v avtu, če boš redno hodil na presejalne preglede, če boš redno jemal predpisana zdravila, če se boš cepil, če boš hrano kupoval le v čistih supermarketih in ne na umazanih kmetijah, če boš pil klorirano mrtvo vodo in nikakor ne tiste iz izvirov, če boš tiho v službi, če boš plačal zavarovanje za hišo, avto, njivo, … Mnogi so bili pridni. Vse to so storili. Zdaj pa, oropani zdravja ali zasluženih in neizplačanih plač, ugotavljajo, da varnosti, na katero so računali, ni.

To pa postaja nevarno – za sistem, seveda.

Vsebina aprilskih novic projekta Skupaj za zdravje človeka in narave:

 • Zakoni ne služijo varnosti!
 • Zdravnik že ve!?
 • Alfred Vogel o nevarnostih jodirane soli
 • Bo genetsko spremenjena hrana spremenila tudi naše gene?
 • Kaj še morate vedeti o steviji?
 • Jedrska energija je varna…Razen če ni…
 • Voda rešitev ali/in težava?!
 • Nežna kot dojenčkova ritka
 • Samooskrba danes, da ne bomo lačni jutri!
 • Začela se je Štafeta slovenskih semen
 • Projekt ŠOLSKI EKOVRT izbran za dobro prakso zniževanja CO2!
 • Koledar dogodkov
 • Kratke novičke
Avtorica: Sanja Lončar, zazdravje.net

En komentar

 1. snow-run99 | 30.03.2012 ob 11:26

  to je ze res. Ampak ni problem sistem. Konec konec tudi ta clanek je napisan v teznji po varnosti. Sistem pac nekomu ni nudil varnosti in je iskal svojo osebno varnost. Samo drugacna varnost. Problem je drugje. Duhovni razvoj in ritem duhovnega raztvoja tece v visji prestavi. Odpovedovati se sebi in hkrati zacet proces odpuscanja prva koraka k naslednjemu kar niti nima smisla imenovati ker zopet odpira problem varnosti. Tudi nekoga oznaciti, da se drzi varnosti sistema Je prav tako nasilje. Tudi sistem konec koncev zeli spreminjati. Zeli dajati manj tiste varnosti kot je tukaj imanovana. Zeli obstati. In zato ce bo treba bo opustil tudi dajanje varnosti drugim. In zato sprejema tudi nove oblike varnosti. Preden zacnemo govoriti o varnosti in stigmatizirati ter na novo deliti ljudi in uvajati nove elite ( kot stranski produkt alternativne varnosti in tako kandidata za novo nasilje varnosti ) velja ( ce ze moramo definirati , iskati nove paradigme ) se vpogledati v osebno vojno – osebno duhovno vojno. Preden si to transformiramo v vojno z drugimi iz potrebe golega prezivetja. Morda se to da dobro ponazoriti s pojmovanjem POSOJILA ZA LUČ prejeto od duhovnega sveta…Ali res moram to Luč smatrati kot svoj kapital, priložnost za preživetje? Notranja vojna namesto zunanje vojne ( ki jo z obliko socialne droge potrebe in izključevanja spremenim v varnost )?

Dodaj komentar