25.10.2011 | SVET NI LEP

Starši, potrebujemo vašo pomoč

Svood, društvo za svobodo odločanja, zbira izkušnje staršev, ki so se pripravljeni diskretno pridružiti zahtevi, da naj se v pediatričnih ambulantah po Sloveniji po 20 letih končno preneha sistematično kršiti pravice staršev in otrok. Svood je ob Dnevu otroka 3. oktobra naznanil Varuhu človekovih pravic, da starši pred cepljenjem otrok nismo zadovoljivo obveščeni o tem posegu, da nam pediatri zamolčijo ključne informacije o varnosti cepiv, da nam ne izročajo navodil o uporabi cepiv, kjer so navedeni tudi resni stranski učinki, kot so npr. alergije, avtoimunske bolezni, nevrološka obolenja, šok, pa tudi koma in smrt, da pediatri največkrat sploh ne beležijo stranskih učinkov po cepljenju v kartoteko otroka. Zakon o pacientovih pravicah daje pravico, da se pred vsakim medicinskim posegom z njim dobro seznanimo, da nam zdravniki odgovorijo na vsa naša vprašanja in da se do posega opredelimo – le pri cepljenju to ni mogoče.

Varuh človekovih pravic bo o tem problemu odločal in se do njega javno opredelil. Potrebuje pa dovolj informacij, da do kršitev v praksi zares prihaja v velikem številu. Prosimo vas, da v skrbi za zdravje svojih otrok in za pravico do informiranja vseh staršev v Sloveniji na društvo Svood pošljete svojo zgodbo (potrebujemo jo hitro, v tednu dni!), in sicer na e-naslov info@svood.org. Napišite, ali ste pri pediatru pred cepljenjem dobili navodilo o uporabi cepiva, ali so vas natančno seznanili o varnosti in stranskih učinkih cepiv in, nasploh, ali so bile vaše pravice spoštovane in zagotovljene. Pod izjavo napišite svoje ime, priimek (staršev, ne otroka!), vaš naslov in kraj

bivanja ter e-naslov, kjer ste dosegljivi. Vsi podatki bodo skrbno varovani in zagotavljamo vam, da vaša izjava ne bo šla nikamor drugam, le k Varuhu človekovih pravic, ki jo bo obraval diskretno, torej tako, da osebnih podatkov ne bo nikjer objavil ali razširjal. K diskretni obravnavi pričevanj staršev bo Svood varuha še posebej pozval, saj so mnogi starši, ki so že oddali svoje izjave oz. to nameravajo storiti te dni, izpostavili grožnje in šikaniranje s strani pediatrov.

Izkušnjo lahko podate starši, ki ste bili vabljeni na cepljenje svojih otrok, ne glede na to, ali so vaši otroci cepivo prejeli ali ne. Starši, katerih otroci so po cepljenju utrpeli stranske učinke, lahko dodatno pojasnite odziv pediatra na to situacijo.

Spodaj sta na vpogled dve izjavi staršev, ki jih je Svood prejel in sta vam lahko v pomoč! Zaradi kroženja po e-pošti smo jima izbrisali osebne podatke.

Cepljenje ne bi smelo biti le pravica države oz. pediatrov, da posegajo v telo naših otrok, temveč tudi pravica staršev in otrok do informiranosti o tem posegu! Vaše sodelovanje je dragoceno in pomembno prav v tem treutku! HVALA za sodelovanje. O razpletu dogodkov vas bomo obvestili.

Društvo Svood

Izjava staršev – osebna izkušnja s postopki cepljenja

Primer 1:

V zvezi s cepljenjem svojega otroka vam sporočam in prosim, da sporočilo posredujete Varuhinji človekovih pravic:

  1. da pri pediatru nikoli nisem dobila nobenih navodil razen opozorilo, da se bo morda otrok slabo počutil in naj mu dam lekadol, če bo kaj narobe
  2. da kljub temu, da je bila huda diareja, ki se je preobrazila v alergijo na mleko, posledica cepljenja, ki najbrž piše v navodilih, pediatrinja tega ni povezala
  3. da ob prijavi stranskih učinkov le-teh niso jemali resno in jih niso raziskali
  4. da so nas starše kljub navajanju predhodnih stranskih učinkov še naprej silili k cepljenju in so me po mojem vztrajnem prepričevanju, da stranske učinke morajo videti in upoštevati tudi po Zakonu, 2 krat (za vsakega otroka posebej) prijavili na Inšpektorat in mi povzročili nepotrebne sitnosti
  5. da kljub temu, da se je Inšpektorat strinjal z mojim mnenjem na podlagi mojih argumetov, in me je nehal preganjati, še naprej ne raziščejo stranskih učinkov, ki so jih utrpeli moji otroci, jih ne jemljejo resno in me še naprej čudno gledajo in na sistematskih pregledih šikanirajo moje otroke češ: “A ti pa misliš, da si nekaj posebnega, ker se ne boš cepil?”
  6. da je minilo že več kot pol leta, odkar so mi na Pediatrični kliniki (imunolog) obljubili, da bodo predlagali, da se mojega otroka zaradi predhodnih stranskih učinkov oprosti cepljenja, da bo dobil potrdilo, da se ne cepi iz zdravstvenih razlogov (ravno v izogib šikaniranju in tudi iz drugih praktičnih razlogov), pa se to še ni zgodilo, niti me ne obveščajo o tem, kako peljejo postopek.

Podpis: Ime, Priimek, Naslov, Kraj, e-naslov

Primer 2:

Pri nobenem od naših otrok, ki so bili cepljenji po programu, nikoli od pediatra nismo dobili nobene informacije, s čim bo otrok cepljen in v čem je lahko cepljenje tvegano. Ko sta dva otroka dobila resne stranske učinke po cepljenju, eden zelo hude – okvaro možganov -, pediater ni želel poslušati staršev, ni odgovoril na naša vprašanja in je zahteval nadaljnje cepljenje, brez vsakršnih pojasnil. Stranskih učinkov, o katerih smo vedno poročali ustno in kasneje še pisno, nikoli niso vpisali v otrokov zdravstveni karton, niti tega niso vnesli, da je imel visoko vročino ne. Ko smo želeli pridobiti več informacij in navodila o uporabi cepiva, saj smo resno podvomili, da je cepljenje za naše otroke varno, so nam to pravico odrekli, navodil nismo prejeli, prejeli smo le kritike in neodobravanje, da smo slabi starši. Ko je pri otroku z okvaro možganov komisija za cepljenje odločala o predlogu za opustitev cepljenja, ni našla nobenih razlogov za opustitev cepljenja, nič čudnega, saj pediater nikoli ni zabeležil nobenih stranskih učinkov, staršev pa niso nič vprašali, čeprav bi naju morali. Ko smo hoteli pridobiti napotnico za testiranje protiteles na cepiva, so nam to zavrnili, laboratorij, ki take teste izvaja, pa jih ni hotel opraviti, čeprav smo jih želeli plačati sami.

Odnos pediatrov v zvezi s cepljenjem najinih otrok je za našo družino že leta skrajno neprimeren, nespoštljiv in zaradi večkratnih kršitev naših pravic upamo, da bo Varuh take prakse, o katerih smo izvedeli tudi od drugih staršev, končno javno razkril kot škodljive za zdravje otrok.

Podpis: Ime, Priimek, Naslov, Kraj, e-naslov

En komentar

  1. Denis | 15.04.2012 ob 12:52

    Pri cepljenju otrok je enostavno premalo nadzora! Spomnim se, ko se bil v osnovni šoli in so nas kao “poskusno cepili” proti ne vem čemu… WTF? Takrat sta imeli dve sošolki potem probleme. Če smo iskreni… farmacevtski lobiji imajo veliko moč.

Dodaj komentar