Jesen in buče

Kraljice jeseni krasijo njive vse do prve zmrzali, ob primernem skladiščenju pa nas nato čakajo še dolgo v zimo. Govorimo o bučah, tistih jesenskih, ki žarijo v rdečih, oranžnih in rumenih barvah in presenečajo z obilico hranljivosti.

Prav oranžno-rdeča barva je več kot očiten znak, da so buče polne rdeče-oranžnih barvil, med katerimi izstopa beta-karoten. Beta karoten se v organizmu pretvori v vitamin A, ta pa je bistvenega pomena za učinkovito delovanje imunskega sistema, dober vid in normalno rast ter razvoj. Poleg tega je beta-karoten pomemben kot antioksidant. Učinkovito se veže s prostimi radikali in jim tako prepreči, da bi se vezali s kakšno drugo, po funkciji bolj pomembno molekulo našega telesa. Na ta način lahko prosti radikali poškodujejo lipide celične membrane in celo molekulo DNA, kar lahko vodi v razvoj rakavih obolenj.

Poleg karotenoidov vsebujejo buče še opaznejše količine vitamina C (še en vitamin z antioksidativnim delovanjem …), vitamina E ( … in še en!) ter mineralov, kot so cink, železo, kalij, selenij in magnezij. Zaradi založenosti z minerali ugodno vplivajo na kosti in imunski sistem ter skrbijo za zdravo kri.

Povrh vsega so več kot odlične še za prebavo. Ker so bogate z vlakninami, jih ima rada naša črevesna flora. Uredijo prebavo, pomagajo pri izločanju odvečnih presnovnih produktov, izboljšajo delovanje ledvic, jeter in trebušne slinavke, krepijo sluznice, delujejo protivnetno in preprečujejo bolezni srca in ožilja.

Kaj več bi si lahk še želeli? Mogoče recept, pa ne takega, kjer je košček buče skrit v mešanico mleka, sladkorja in moke. Bučna pita, kot jo poznajo v Ameriki, je sicer brez dvoma okusna, a od zgoraj omenjenih bučnih lastnosti se lahko kar poslovimo. Zato je buče najbolje uživati surove, soparjene ali na hitro popečene. Presenetljivo dobre so na primer buče hokaido, še surove narezane na koščke in uporabljane kot zdrav prigrizek. Za okusen in barvit jesenski zajtrk pa naslednji recept:

  • 2 zrela kakija
  • velik kos oranžne buče (najbolje se obneseta hokaido ali butternut)
  • žlička vanilije v prahu
  • pest goji jagod in posušenih murv (po želji)

Bučo olupimo in jo narežemo na manjše kose. Nato jo skupaj s kakiji in žličko vanilije do gladkega zmešamo v blenderju. V posodici se lahko zmesi pridružijo še goji jagode in murve.

Eva Žontar, PlanetBIO, SvetJeLep

En komentar

  1. Barve jeseni na krožnikih | Svet je lep - Naj tako tudi ostane. | 24.11.2011 ob 00:02

    [...] buče poskrbijo, da nas jesen razveseljuje in greje. Skoraj dobesedno, saj so buče ena tistih jedi, ki [...]

Dodaj komentar