Camu camu

Na vrhu deževne sezone se prebivalci amazonskega deževnega gozda po rekah in močvirjih prevažajo s kanuji, polnimi (za nas) nenavadnih sadežev. Kot oliva velike jagode, obarvane zelenkasto-rdeče, se že tisočletja uporabljajo v medicini domorodcev porečja Amazonke. Grmičasta drevesa, ki rastejo tik ob in v vodi, obrodijo šele po več letih rasti.

camu camuKer je bila zdravilna moč njihovih plodov dolgo skrita, razen tamkajšnjim prebivalcem, je število dreves v naravi zadostovalo za potrebe ljudi. Z novodobnimi raziskavami, ki so razkrile neverjetne hranilne lastnosti camu camu sadežev tudi ostalemu svetu, pa so mnogi divji predeli s temi drevesi postali ogroženi. Na srečo se čedalje bolj spodbujajo umetni nasadi te zanimive rastline, ki hkrati ne zahtevajo umetnega gnojenja in škropljenja, poleg tega pa omogočajo domačinom, da živijo od dela z rastlino, ki jo poznajo mnogo bolje kot mi. Nikakor torej ni vseeno, za kateri izdelek se odločimo – izbirajmo tiste, ki prihajajo z biološko certificiranih nasadov in po možnosti nosijo “fair trade” oznako!

Vitamin C …

In zakaj je camu camu vzbudil tako pozornost po vsem svetu? Predvsem zaradi svoje neverjetno visoke vsebnosti vitamina C. Nekateri viri navajajo, da ga vsebujejo kar 30-krat več kot pomaranče, vsekakor pa je camu camu nedvomni zmagovalec po vsebnosti tega vitamina. Čeprav se po obiranju in sušenju del količine vitamina C izgubi, ga je v plodovih in prahu, ki se iz njih pridobiva, še vedno veliko več kot v katerikoli drugi rastlini. Vitamin C deluje kot močan antioksidant in kot tak varuje naše celice pred škodljivimi prostimi radikali. Je vitamin, ki ga najpogosteje povezujemo s prehladi in ostalimi zimskimi tegobami, oziroma z njihovim preprečevanjem. In vitamin C pri tem v resnici pomaga, saj krepi imunski sistem in tako zagotavlja obrambo pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Aktivira tudi levkocite, ki so odgovorni za obrambo v primeru infekcij, in spodbuja tvorbo limfocitov, ki proizvajajo protitelesa. Vitamin C sodeluje še pri tvorbi kolagena, ki gradi vezivno tkivo v našem telesu. Zaradi tega so zadostne količine vitamina C nujno potrebne za zdravo kožo, hitro celjenje ran in drugih poškodb kateregakoli tkiva, ter za ustrezno regeneracijo mišic po fizični aktivnosti. Pomemben je tudi zato, ker izboljša absorbcijo železa v tankem črevesju za kar 85 odstotkov in lahko tako pozitivno vpliva proti slabokrvnosti.

Raziskave kažejo, da Slovenci ne zaužijemo dovolj vitamina C, poleg tega pa predoziranje praktično ni mogoče, saj se presežek izloči skupaj z urinom. Čeprav umetno sintetizirane tablete vitamina C vsebujejo večje količine vitamina kot naraven prah iz camu camu sadežev, pa o izbiri ne bi smelo biti dvoma. Le naravni viri hranil so tisti, ki jih naše telo najbolj učinkovito absorbira, predvsem pa ima v kombinaciji s še drugimi hranili veliko dolgotrajnejše in boljše učinke.

… in ostali

Praktično vse sodobne raziskave camu camu sadežev se osredotočajo le na njihovo vsebnost vitamina C. A v teh kiselkastih sadežih najdemo še vitamine B1, B2 in B3, kalcij, fosfor, kalij in železo. Bogati so tudi z barvnimi antocianini, ki deluje antioksidativno, bioflavonoidi in aminokislinami.

camu camu sadež

Vsestranski sadež

S svojo bogato hranilno sestavo krepijo možganske funkcije, oči in vid, srce, jetra in kožo. V obsežni raziskavi, ki je primerjala zdravilno uporabnost in efektivnost različnih rastlinskih virov, je bil camu camu označen kot sadež, ki blaži vsa sledeča stanja:

 • astma
 • arterioskleroza
 • prehlad
 • virusna obolenja
 • depresija
 • paradontoza
 • hepatitis
 • neplodnost
 • migrena in glavoboli
 • bolečine v glavi in zobobol
 • Parkinsova bolezen
 • bolezni, ki so posledica delovanja prostih radikalov

Uporaba

Ker so sveži sadeži precej kiselkastega okusa, jih domačini niso pogosto uporabljali v prehrani, temveč so iz njih v zdravilne namene delali predvsem različne napitke ali pa so jih posušili in mleli v prah. Prav uporaba v obliki prahu je najbolj priročna in učinkovita, saj se izgubi del trpkega okusa, pa tudi hranilne sestavine so bolj koncentrirane.

Prah lahko vmešamo v sadne in zelenjavne sokove ter smoothieje in jim tako, poleg dodatne hranilne vrednosti, dodamo osvežilen sadni okus. Najbolje se camu camu obnese v sadnih napitkih, sicer pa je njegova uporaba neomejena.

Sadni napitek

(za 2 osebi)

Zmešamo v blenderju in počasi pijemo – idealen zajtrk!

Camu camu – goji limonada

 • sok ene limone
 • 3 dcl vode
 • 1 žlica camu camu v prahu
 • pest goji jagod
 • 2 žlici presnega agavinega sirupa

Zmešamo v blenderju in si privoščimo malce neobičajno limonado, ki je primerna za vse letne čase – poleti se z njo osvežimo, poleti pa deluje kot odlična preventiva proti različnim boleznim.

 

Eva Žontar, PlanetBIO & SvetJeLep

Komentarji: 2

 1. Superhrana | Zlata leta - portal za aktivno staranje | 3.05.2012 ob 08:49

  [...] rdečega vina ali zelenega čaja. Jagode acai jih vsebujejo skoraj dvakrat toliko kot borovnice. Camu camu, še en sadež iz skupine superhrane, pa vsebuje kar 30-krat večje količine vitamina C [...]

 2. Superhrana | Svet je lep - Naj tako tudi ostane. | 5.01.2012 ob 18:21

  [...] rdečega vina ali zelenega čaja. Jagode acai jih vsebujejo skoraj dvakrat toliko kot borovnice. Camu camu, še en sadež iz skupine superhrane, pa vsebuje kar tridesetkrat večje količine vitamina C [...]

Dodaj komentar