Ozdravitev kandidozne kislosti (kandidiaze)

Upam, da bo naslednji prispevek pomagal komu, da se bo hitreje ozdravil kot jaz! Namreč, šele v začetku 2006 sem s preskusom kislosti sline ugotovil svojo bolezensko kislost, medtem ko sem razlago svojih nerazložljivih zdravstvenih začel iskati že leta 1989. Glavna zdravstvena težava je bila nerazložljivo usihanje mišične mase, nemoč sodobne medicine, ki ni znala najti vzroka, pa me je spodbudila, da sem začel sam iskati odgovor in se zdravstveno samoizobraževati. Ko sem končno odkril glavni vzrok – kandidozno kislost medceličnih tekočin – pa nisem hotel seči po umetnih antimikotikih, ki jih zagovarja šolska medicina.

Med številnimi zvrstmi sonaravnega zdravilstva sem spoznal tudi makrobiotiko, a mi niti veležitna prehrana ni trajno pomagala, le zavirala je še vedno nerazložljivo slabšanje. Ko sem leta 2006 ugotovil osnovni vzrok vseh mojih zdravstvenih težav, sem najprej spoznal, kaj vse spodbuja bohotenje kislotvornih zajedavskih gliv v telesu, vzporedno pa tudi preskušal razna živila in (pol)naravna sredstva za zatiranje kandidozne kislosti.

Razkisovanje je bilo polno razočaranj, zamudno in drago; trajalo je tri leta in pol. V tem času sem se bolj ali manj vrtel v krogu, stanje je nihalo in se počasi še vedno slabšalo. Slabšanje se je ustavilo z odpravo celiakičnosti jeseni 2009 in s povečanjem odmerkov sode bikarbone, po opustitvi sode bikarbone pa z jemanjem zelenih alg in probiotikov. Na prehodu 2009-10 sem se dovolj razkisal, da doseženo zdravstveno stanje, ki sicer ni popolno razkisanje, štejem za ozdravitev.

Dvajsetletno samoizobraževanje, iskanje in preverjanje možnih rešitev je bilo polno razočaranj. Ker sem čutil, da mi gre za življenje, obenem pa moral neštetokrat začeti znova iskati, sem se trudil ohranjati voljo do življenja. Zato se zahvaljujem svojim bližnjim za gmotno podporo, ki mi je omogočila iskanje, sojenicam pa za moč, da sem kljub dvajsetletnemu usihanju življenjskih moči ostal duševno zdrav, da sem obenem znal ločevati zrnje od plev in dorekel postopek zdravljenja kandidozne kislosti.

Moje sonaravno zdravljenje kandidozne kislosti

Če prav razumem svojo zdravstveno zgodovino, sem se s kandidozno kislostjo (v nadaljevanju KK) boril vse življenje, saj sem jo imel že kot enoleten otrok. Težave s prebavo so se začele po odstavitvi od prsi, ko sem po prehodu na človeško hrano dobival zeleno drisko. Še zdaj pomnim podobe iz hudih nočnih mor, ki jih je povzročal prebavni zastoj, stalne prebavne težave pa sem imel skozi vse svoje otroštvo. Že kot otrok sem dobil celiakijo (preobčutljivost na gluten v hrani), ki pa sem jo z leti prerasel. Morda so mi pomagale tudi injekcije antibiotikov, gotovo pa mi je pomagala naravna nagnjenost h gibanju in športu. Mama se je bala, da bom rahitičen, a so mi sojenice naklonile močne, zato pa dolge kosti. Vse otroštvo sem bil suhec in imel slabo kri.

Pozneje sem dobil koprivnico (vrsta kožne alergije) in ošpice. V prvem razredu osnovne šole sem zbolel za zlatenico (zdaj vem, da jo posredno povzroča KK prek prebavnega zastoja, ki je povzročil vzgon energije, ki je povzročila sunkovito skrčenje žolčnika in izliv žolča v kri). V četrtem razredu se mi je pozimi zagnojilo obnohtno tkivo na levem prstancu (paronihijo dokazano povzroča kandidna gliva), pozneje pa sem kot zagnan športnik imel tudi razpokano kožo med prsti na nogah (atletsko stopalo). To je le nekaj primerov obolelosti, ki so posledica vsetelesne kislosti.

Leta 1989 sem občasno imel nočni izliv semena in opazil, da mi kljub športanju, zdravim življenjskim navadam in druženju z ženskami nerazložljivo počasi usiha mišičje, obenem pa sem izgubljal samozavest in veselje do družabnosti. Nagonsko sem povezal nočne izlive semena z usihanjem mišične mase, zato sem se posvetil prehrani in športanju. Nič ni odločilno pomagalo, le upočasnil sem hujšanje.

Ker mi niti zdravniki niso znali pojasniti, zakaj sem hujšal, sem začel raziskovati astrologijo, anatomijo človeškega telesa, nešolske zvrsti zdravilstva – prehrano, zeliščarstvo, daljnovzhodno diagnostiko, šiacno masažo, filozofijo … skratka vse, kjer sem si obetal dobiti kakšno pojasnilo za svoje hujšanje. Sedemnajst let sem taval v temi, saj se je KK, z občasnim izboljšanjem, počasi, a vztrajno zaostrovala; recimo, vedno pogosteje me je zeblo (poleti pa mi zlepa ni bilo vroče), v sintetičnih oblačilih me je zoprno mrazilo, v hladnejših mesecih sem imel ledeno mrzla stopala in roke, med smučanjem sem se enkrat nenadoma onesvestil in si razbil glavo, pogosto sem bil nahoden, prenajedal sem se in večkrat celo izbruhal pojedeno hrano (bulimičnost), a bil kljub temu brez energije, pogosto sem imel suho kožo in prhljaj na glavi, kljub vzdrževanju osebne čistoče me je včasih srbel zadnjik, glavica penisa je bila kljub rednemu umivanju obložena z odmrlo belo kožo, kožica pa vneta (začetek balanitisa), kljub športanju mi je zrastel trebuh, občasno sem imel napade klavstrofobičnosti, postajal sem vedno bolj odljuden, potrt idr.

Makrobiotična prehrana je upočasnila slabšanje stanja (3-krat sem obiskal svetovalca), zato sem dolgo časa verjel, da mi bo tudi odločilno pomagala. V vsakodnevni jedilnik sem uvedel jedilne alge in zaradi visoke vsebnosti rudnin so se mi izboljšali zobje, da nisem več imel toliko zobne gnilobe. Veselilo me je, da mi ni bilo treba več obiskovati zobozdravnika; obstoječe amalgamske zobne zalivke so se z leti toliko postarale, da se je iz njih začelo lužiti živo srebro, ki je spodbujalo KK prebavil …)

Šele aprila 2006 sem pri sebi ugotovil KK, ko sem naredil preprost preizkus s slino v kozarcu vode. Slina se je začela potapljati takoj, ko sem jo izločil v vodo, kar je dokazovalo njeno kislost. Vedel sem, če je slina kisla (zdrava bi bila blago bazična), potem so kisle vse medcelične tekočine. Takrat sem šele začel spoznavati osnovni vzrok svoje nerazložljive obolevnosti v bližnji in daljni preteklosti, prebavnih težav, nočnih izlivov semena in usihanja mišičja. Predhodno raziskovanje se mi je obrestovalo, saj sem dokaj hitro spoznal usodnost KK za zdravje in zakaj sem zaradi nje hujšal. Še vedno pa nisem vedel, kaj vse jo spodbuja. Začel sem si beležiti zdravstvena opažanja na sebi, zato jih v nadaljevanju tako podrobno opisujem.

Hotel sem dobiti zdravniško potrdilo, da sem kandidozno kisel. Ko sem svojo zdravnico zaprosil za ustrezno napotnico, me je pomilovalno pogledala. Potem me je temeljito izprašala o razmerah v družini, prebolenih boleznih, možnem alkoholizmu, drugih možnih zasvojenostih, duševnih težavah, prisotnosti sladkorne bolezni v družini in še veliko drugega, kar mi je dalo vedeti, da zdravnica sumi na vse drugo kot vzrok mojega dolgotrajnega in počasnega hujšanja, le na KK ne. Po svoje sem jo razumel, zato sem ji odgovarjal mirno in zbrano. Vprašala me je tudi, ali se sploh kaj ukvarjam s športom; po odgovoru, da sem treniral namizni tenis in košarko, učil smučanje, da rad kolesarim in plavam, se je zamislila. Ko sem ji povedal še za ozdravljeno celiakijo v otroštvu (po zdravničinem mnenju ni ozdravljiva), nerazložljivo zagnojitev obnohtnega tkiva v osnovni šoli ter za rdeče kolobarje okrog oči in fleke po obrazu tisto pomlad, mi je počasi začela verjeti, da morda le vem, kaj govorim … in dobil sem napotnico za pregled na Infekcijski kliniki v Ljubljani, na kateri je pisalo: “Gospod želi preizkus na kandidiazo.”

Na kliniki se je izpraševanje ponovilo in doktorica me je temeljito pregledala. (Tako kot moja zdravnica tudi ona do takrat še ni slišala za preskus kislosti medceličnih tekočin s slino v vodi.) Za preveritev kandidoze se je odločila šele potem oz. mi je začela verjeti, da morda le vem, kaj govorim, ko sem ji pokazal izvide podobne preiskave iz leta 1994, opravljene na isti kliniki, vendar takrat s sumom na običajne zajedavce (ker sem potoval po eksotičnih krajih) in ker mi je mišičje, kljub rednemu športanju, že dolgo počasi usihalo. Opravil sem že tudi test za HIV (negativen), zato mi je doktorica končno verjela, da je laboratorijska preiskava KK smiselna. Ko mi je predlagala krvno preiskavo, sem jo odklonil, ker sem se počutil zelo slabo (in spomnil sem se, da so v drugi polovici 1990-ih nekajkrat pregledana že pregledali kri, a se ni bilo nikoli nič našlo), obenem pa sem bil prepričan, da bo pregled blata, seča (Sanfordov uritest) in grlnega brisa gotovo pokazal, da imam kandidiazo.

Ko sem izvedel, da so vsi izvidi negativni, sem bil popolnoma osupel. Dva dni sem bil čisto izgubljen, ne vedoč kako in kaj dalje. Svoji zdravnici sem skrušeno prinesel izvide in se ji opravičujoče zahvalil. Potem pa sem se doma trezno vprašal, ali naj verjamem negativnim izvidom ali slini in pH-lističem, ki so iz dneva v dan nedvoumno pričali, da sem bil bolezensko kisel. Po premisleku sem zaključil, da je bolje verjeti telesu kot izvidom, zato sem začel raziskovati, kako se sonaravno razkisajo prebavila in celo telo.

Najprej sem nabavil drago koloidno srebro, ki naj bi zanesljivo uničevalo zajedavce v črevesju, a sem kmalu ugotovil, da mi prav nič ne pomaga, ker sem imel polno starih zobnih amalgamskih plomb, iz katerih se je v slino počasi lužilo živo srebro. Izvedel sem, da živo srebro preprečuje učinkovanje koloidnega srebra, zaradi poznavanja daljnovzhodne energijske medicine pa mi je bilo tudi jasno, da blaga radioaktivnost izluženega živega srebra v prebavilih spodbuja bohotenje kandide.

Vzporedno z iskanjem učinkovitega protikandidnega oz. razkisovalnega sredstva sem začel načrtno odpravljati spodbujevalnike KK. Januarja 2007 sem se odselil in s tem odpravil škodljivost dotedanjega ležišča (sevanje podzemnega vodnega toka, ki je spodbujalo bohotenje kandide), v dveh mesecih sem si dal pri zasebni zobozdravnici (samoplačniško) odstraniti vse amalgamske zobne zalivke (imel sem jih polno). Zvečer istega dne, ko sem bil rešen zadnje amalgamke, sem v levi ledvici (ali vranici, ne vem točno) občutil neznansko žgečkanje – potrditev, da sem pravilno ukrepal v zvezi s sivimi plombami.

Po naključju sem nekaj dni zatem šel na biorezonančni pregled, ki je potrdil zastrupljenost z živim srebrom in, zanimivo, odsotnost KK, čeprav jo je slina v kozarcu vode potrjevala (torej niti biorezonanca ni zanesljiva). Za hitrejše izločanje živega srebra iz telesa sem vsak dan pil zvarek iz mletega koriandrovega semena. Čez tri mesece tudi biorezonanca ni več zaznala živega srebra. Ne vem, ali je bil zaslužen koriander ali se je telo v vmesnem času samo očistilo ostankov živega srebra, ki so bili ostali od vrtanja amalgamskih zalivk.

Za zatiranje bohotenja kandide v črevesju sem najprej užival kokosovo maščobo in limonov sok, potem sem jemal zelo drag izvleček iz grenivkinih pečk (kupljen v tujini). Nič ni kaj dosti pomagalo. Vse našteto so bile naravne baktericidno-glivocidne kisline, ki jih je bilo moje telo že tako prepolno. Odločil sem se zbijati klin s klinom, torej kandidne kisline izničevati z bazičnim sredstvom, in začel sem uživati ogleni prah, ki je blago bazičen ter uničuje bakterije in glive.

Z odstranitvijo amalgamk in rednim jemanjem oglja črevesja se je zdravstveno stanje postopoma umirilo in konec septembra 2007 sem se že počutil tako dobro, da sem jemal samo še malo oglja zjutraj in zvečer. A že v nekaj tednih se mi je povrnila pretirana lakota in sem se postopno vedno pogosteje prenajedal. Kazen je kmalu prišla v obliki prebavnega zastoja in jutranjega glavobola zaradi vzgona energije. Ker je energijski vzgon spodbudil bohotenje kandide, se mi je stanje še dodatno poslabšalo, ker nisem jemal dovolj oglja, tako da sem v novembru doživel še nočni izliv semena, ker sem zaspal na boku. Čez nekaj dni se me je lotila vročina in sem skoraj ohripel, zato sem bil primoran začasno jemati več oglja in gline v prahu. K sreči se mi je zdravstveno stanje decembra 2007 umirilo. Ugotovil sem, da oglje povzroča zaprtost, obenem pa se veže tudi s hranili, zato pri shujšanosti ni priporočljivo.

V tem obdobju mi je počutje močno nihalo in prebava se nikakor ni hotela trajno urediti. Telesno sem bil zelo shujšan in povsem izčrpan, zaradi neurejene prebave pa sem slutil, da kandide še nisem zgrabil za roge, zato sem po znankinem nasvetu začel jemati zmes sode bikarbone in gline v prahu. Stanje se je umirilo. Tu skrajšujem opis nadaljnjih nihanj in kaj vse se je dogajalo s telesom. Naj počasi zaključim.

Morda bi zdravljenje že nekajkrat lahko zaključil, a se je po vsakokratni opustitvi nadaljnjega razkisovanja črevesja v njem spet razbohotila kandida. Šele konec leta 2009 sem se namreč zavedel, da sem si z razkisovanjem črevesja osiromašil črevesno floro, zato bi moral po opustitvi jemanja bazičnega sredstva moral jemati probiotike, recimo acidofilne in bifidusne bakterije; prve poseljujejo ozko črevo, druge širokega. Zelo verjetno je manjkalo tudi sredstvo za prehodno obdobje, tj. za preprečevanje ponovnega bohotenja kandide, kar sem konec 2009 dosegel z zelenimi algami.

Šele septembra 2009 pa sem ugotovil, da imam tudi celiakijo; z brezglutensko prehrano sem v nekaj tednih odpravil še zadnji spodbujevalnik KK. Zdaj vem, da sem se do takrat bolj ali manj vrtel v krogu, kajti prezrta in nezdravljena celiakija je preprečevala zdravilno krčenje razpuščenega črevesja. Potem sem začel jemati tudi več sode bikarbone (eno čajno žličko). Da bi njena raztopina oblila čim večjo površino črevesja, sem po zaužitju delal tudi stojo na glavi. Stanje se je toliko izboljšalo, da bi konec novembra ’09 lahko opustil jemanje sode, a sem zaradi uživanja trdega sira in pršuta doživel prebavni zastoj in nočni izliv semena. Ker nisem znal prebroditi kritičnega prehodnega obdobja – nisem jemal ne zelenih alg ne probiotikov –, sem zaradi ponovnega razbohotenja kandide v črevesju in ostrega zimskega mraza sredi decembra zbolel. Spet sem začel jemati sodo bikarbono. Januarja 2010 sem se dovolj razkisal, da doseženo zdravstveno stanje, ki sicer ni popolno razkisanje, štejem za ozdravitev.

Zahvaljujoč znanki, ki se mi je javila zgolj zato, da je potrdila pravilnost mojih predhodnih zapisov o usodnosti KK in povedala, da so jo rešile zelene alge, sem izvedel za naravno sredstvo, ki premošča obdobje obnavljanja zdrave črevesne flore; za zelene alge vem, da ne siromašijo črevesno floro, prej jo uravnavajo in tudi preprečujejo bohotenje kandide.

Ugotovil sem, da mi je dolgotrajna zakisanost tudi oslabila jetra, zato sem začel jemati izvleček pegastega badlja. Prvi odmerek (8 kapsul) sem vzel zjutraj na tešče in potem čakal, če bom kaj občutil. Čez pol ure me je začelo spodaj pod desnimi rebri prijetno ščemeti, kar sem ocenil za potrditev domneve o koristnosti badlja za jetra.

Zdaj sem si toliko obnovil odpornost, da sem zdrav kot večina ljudi. Slina je še blago kisla, a ohranjam stanje brez jemanja sode bikarbone. Z obnavljanjem življenjskih moči se mi krepi tudi odpornost.

Sklepna spoznanja

 • Zdaj vem, da so mi odločilno pomagali umik ležišča s področja sevanja podzemnega vodnega toka, odstranitev amalgamskih zobnih plomb, brezglutenska prehrana, zadostni odmerki sode bikarbone, po njeni opustitvi pa alge hlorela in probiotiki.
 • Marsikdo me vpraša, koliko časa traja tako zdravljenje kandidizne kislosti (KK). Razumljivo je, da se razlikuje od primera do primera: od zdravstvenega stanja ob začetku zdravljenja, od prisotnosti in jakosti spodbujevalnih dejavnikov KK ter njihovega (ne)odpravljanja, od učinkovitosti sredstev za zatiranje kandide v prebavilih in pojavov kislosti na telesu, od prehranske discipline, hitrosti okrevanja in obnavljanja odpornosti. Ker je zdravljenje KK celovito – poteka v vsem telesu, torej je tudi najtemeljitejše – je vsakršna ocena trajanja zgolj ugibanje.
 • Dovolj zgovoren je moj primer. Če izhajam od odkritja svoje kandidoznosti aprila 2006 (slina v kozarcu vode), sem se zdravil slaba štiri leta. Vendar sem šele tri leta in pol po odkritju kandidoznosti odpravil še zadnji spodbujevalnik – celiakijo. Potem se je zdravljenje močno pospešilo. Če bi že ob odkritju svoje KK vedel vse, kar vem zdaj, bi se morda ozdravil v nekaj tednih ali mesecih.

Postopek zdravljenja na podlagi lastne izkušnje

Celovito sonaravno zdravljenje traja nekaj tednov, lahko tudi mesecev ali dlje. To od nas zahteva, da:

1. odpravimo preveliko prepustnost črevesne stene in spodbujevalnike kadidiaze

Obnoviti čvrstost črevesne stene: črevesje se najhitreje zdravilno skrči in si obnovi peristaltično krepkost s postenjem, vendar kandida to preprečuje, saj se z zaužitjem prvih obrokov spet razbohoti in razpusti črevo; da bi postenje trajneje koristilo, je treba ozko črevo razbremenjevati kandidne kislosti; za začetno skrčenje črevesja se priporoča zaužitje gline v prahu, sode bikarbone ali močne slanice, da se namerno povzroči driska in odpravi zaprtost (podoben ukrep je znan v jogi, ki priporoča občasno praznitev črevesja in pitje močne slanice); ker sol in soda bikarbona krčita črevesno tkivo, tudi zdravita njegovo razpuščenost; pozor: kot odvajalo se uporablja tudi magnezijevo mleko, ki pa razpušča črevo, zato priporočam le čisto sodo bikarbono (natrijev hidrogen karbonat oz. kuhinjska soda, NaHCO3; v nadaljevanju SB) ali njeno zmes z glino v prahu. Odmerek za povzročitev zdravilne driske se prilagodi velikosti in teži:

 • za otroka: ½ čajne žličke (v nadaljevanju ČŽ) zmesi gline (v nadaljevanju G) v prahu s sodo bikarbono (v nadaljevanju SB) v razmerju pol-pol
 • za odraslega najstnika in odraslo osebo s povprečno telesno težo: zvrhana ČŽ zmesi G + SB ali čiste SB
 • za odraslo osebo z opaznim trebuhom ali nadpovprečno telesno težo: 1 ½ do 2 ČŽ čiste SB ali G + SB
 • odmerek se vzame zjutraj na tešče, s kozarcem mlačne vode; drugi odmerek se vzame popoldne, dve uri po kosilu, in tretji pred spanjem.
 • takšno obnavljanje črevesne čvrstosti se lahko ponovi čez en teden ali deset dni in vsakič je treba obnoviti črevesno floro (glej pod 2); več dni trajajoča driska ni priporočljiva, ker izčrpava, strada telo.

Opozorili:

 • kdor ima pogosto drisko zaradi K že od prej, naj jo ustavi z jemanjem medicinskega oglja (lat. carbo medicinalis); pozor: oglje zapira in se veže tudi s hranili, zato naj se jemlje le za odpravo driske; v tem primeru se po odpravi driske takoj nadaljuje s koraki pod 2. točko)
 • ko začnejo glivice v črevesju množično umirati, obilje odmrlih snovi obremeni sokrvico in jetra, zato je lahko telo dan, dva hudo utrujeno (t. i. Herxheimerjev učinek); če se nadaljuje z razkisovanjem, novi odmerek ne povzroči več hude utrujenosti.

Odpraviti spodbujevalnike kandidiaze:

 • živila, ki močno spodbujajo K: stročnice, vse enostavne sladkorje (med, pesni in trsni) in dvojnih sladkorjev (fruktoza, melasa in javorjev sirup), vse vrste bombonov, čokolado, močno sladkano pecivo, južno sadje, sladko suho sadje (fige, marelice, rozine in kandirano sadje), močno sladkane napitke, alkoholne pijače, izdelke iz bele moke (testenine, vlečeno testo, pecivo), močno slane in mastne jedi, kosmiče z dodanim sladkorjem, medom ali čokolado ter rafinirana živila; sem spada tudi ogibanje odvečnemu duševnemu stresu; opombi:
 • ko se začne zdravstveno stanje izboljševati, se v jedilnik spet lahko vključijo stročnice in izdelki iz njih, naravni sadni sokovi, ekološko sadje, otrobni kruh, malo peciva, več soli …
 • uživanje soli: sodobni človek je v povprečju podsoljen, zato občasno hlepi po soli oz. mu tekne bolj slano; sol je zdrava, vendar uživanje veliko soli pri močni zakisanosti bolj škoduje kot koristi, ker spodbuja kandidno bohotenje, zato je treba omejiti uživanje soli; ko pH jutranje sline doseže vrednost vsaj 6, pa se lahko spet uživa več soli; skratka: pri močni telesni acidoznosti uživanje več soli škodi podobno kot stres ali živila, ki močno spodbujajo K, pri zmanjšani kislosti telesnih tekočin pa sol že bolj, kot spodbuja bohotenje kandide, krepi telo
 • celiakijo: prezrta in nezdravljena celiakičnost posredno spodbuja kandidoznost; skupaj tvorita začaran krog, ki je lahko usoden; celiakičnost črevesnih resic se odpravi z brezglutensko prehrano, ki že v 1do 2 tednih izboljša splošno zdravstveno stanje
 • škodljivo sevanje: kdor sumi, da spi na takem mestu, naj poskusno za nekaj dni premesti ležišče ali spi v drugem prostoru; (ne)sprememba jutranjega počutja bo (ovrgla) potrdila sum
 • amalgamske zobne zalivke: edina trajna rešitev je zamenjava z belimi ali keramičnimi.

2. obnovimo črevesno floro (če je uničena), zatiramo zunanje pojave kandidiaze in krepimo črevesno peristaltiko

 • Obnoviti črevesno floro, da se po razkisanju črevesja ne razbohoti kandida iz sline; zato se nekaj časa jemlje zelena alga, recimo hlorela, črevesna flora pa se obnoviti s probiotikom: dobri sta kozja in kravja sirotka, v izogib možni mlečni alergiji pa se lahko vzamejo kapsule acidofilnih in bifidnih bakterij (prve so potrebne v ozkem črevesu, druge v širokem); zadošča enkraten odmerek 5 do 8 kapsul, odvisno od telesne višine in teže.
 • Zatirati zunanje pojave kislosti: vneto ali suho kožo mazati s kokosovo maščobo (je primerno dnevno mazilo za celo telo) • pri dušici (astmi) ali zasluzenosti dihal vdihavati olje čajevca, evkalipta ali sivke s hlapi vroče vode (glej fotko inhalacijske posode); priprava: v posodo z vročo vodo se kapne 3 – 5 kapelj izbranega olja in hlapi se vdihavajo skozi nos; olje se večkrat doda • srbeč zadnjik mazati s kokosovo maščobo • glivičavost ali luskavost kože zatirati z 10%-no jodno raztopino (glej fotko rjave plastenke) • za glivičavo spolovilo ali (in) vneto mednožje je, za oba spola, dobrodejna sedna kopel v raztopini SB (glej risbo); priprava: v prekuhani, še vroči vodi se raztopi SB – zvrhana jušna žlica na liter vode; potem se naj voda ohladi do znosno vroče ali tople in uporabi; po kopeli se pordela koža namaže s kokosovo maščobo.
 • Krepiti črevesno peristaltiko je nujno, da se prepreči prebavni zastoj, posledične kolike, obnovitev prevelike prepustnosti črevesne stene ali energijski vzgon (pri odsotnosti kolik se občuti kot povečan pritisk v očeh ali migrenski glavobol, predvsem pa vzgonska energija spodbudi množenje kandide); ukrepi in sredstva: mehko kuhana rjavi riž in ajda z malo sojine omake • ajdova kaša ali rezanci v juhi • polenta • koruzna pokovka • bančaj z ingverjem • ingver kot začimba • vroča slana kopel za stopala • vaje za krepitev trebušnih mišic • masaža trebušne votline, ko se leže k počitku • opomba: spanje na boku rado povzroči prebavni zastoj, zato se priporoča spanje na hrbtu.

3. (če je potrebno) dalj časa razkisavamo črevesje, zdravimo posledice kandidoznosti in krepimo odpornost

Dalj časa razkisovati prebavila – kandida se v črevesju obnavlja s požiranjem kandidozne sline. Če je ozko črevo močno razpuščeno (opazen trebuh), je treba protiglivično sredstvo jemati vsak dan dalj časa. Lahko se jemlje:

 • zelene alge, recimo hlorelo (lat. chlorella pyrenoidosa) [jemal sem jo po opustitvi SB, torej v prehodnem razdobju, zato odmerek za zatiranje močne kandidoznosti črevesja lahko le ocenim]: 2,5 – 5 g čiste hlorele zjutraj, po kosilu in pred spanjem, s kozarcem mlačne vode
 • če alga ne zadošča, je treba jemati SB, prašek mikrohidrin (FHES oz. active H), cezijev klorid ali dr.; odmerjanje velja za SB:
 • za otroka: ⅓ ČŽ SB
 • za odraslega najstnika in odraslo osebo s povprečno telesno težo: ½ do ¾ ČŽ SB
 • za odraslo osebo z opaznim trebuhom ali nadpovprečno telesno težo: 1 do 1 ½ ČŽ SB
 • odmerek se zaužije zjutraj na tešče, s kozarcem mlačne vode, drugi odmerek popoldne, dve uri po kosilu, in tretji pred spanjem

Opombe:

 • po zaužitju odmerka koristi obračati telo za 360 stopinj, tj. uleči se na hrbet, potem na D bok, pa na trebuh in nato še na L bok, vsakič za 3 do 5 minut, da se zaužito sredstvo v črevesju razširi na čim večjo površino; kdor zmore, naj ob steni naredi tudi stojo na glavi za minuto ali dve (glej fotko); če se med stojo tudi zavestno krčijo trebušne mišice, se obenem zdravilno krči ozko črevo
 • jemanje SB lahko dela blato trdo in povzroča zadnjično zaprtost; odpomore košček zmrznjene kokosove maščobe, ki se pred veliko potrebo porine skozi zadnjik v danko. Če to ne zadošča, naj se namesto SB jemljejo tablete zelene alge
 • kdaj nehati jemati protiglivično sredstvo mora oceniti vsak sam; morda zadošča en teden jemanja, morda en mesec ali dalj; glavni namen je omogočiti telesu samodejno razkisanje in čiščenje, pri resni bolezni pa tudi njeno ozdravitev
 • probiotiki naj bi zavirali bohotenje kandide v črevesju K, vendar tega ne morem potrditi niti iz lastne niti tujih izkušenj; probiotiki le obnovijo zdravo črevesno floro po prenehanju jemanja SB ali podobnega razkisovalnega sredstva (glej pod 2); če se jemljejo samo zelene alge, probiotik morda sploh ni potreben.
 • Za obnovitev jetrnega tkiva (zaradi obilja kislin, ki jih morajo jetra predelovati) se priporoča nekajdnevno jemanje pegastega badlja (lat. silybum marianum; piti zavarek iz mletih zrn ali vzeti prašek v kapsulah, ne pa alkoholno raztopino); prvi odmerek vzeti zjutraj na tešče, recimo 4 do 8 kapsul z malo tople vode; ponavljati nekaj dni do nekaj tednov.
 • Obnoviti hormonsko ravnovesje (če je porušeno): uživati olje dveletnega svetlina ali boreča. (Ker ga nisem jemal, odmerka ne morem oceniti.)
 • Obnavljati kostno gostoto z jemanjem gline v prahu; zadošča ČŽ na dan.
 • Očistiti telo živega srebra (po odstranitvi amalgamskih zalivk) z biorezonanco ali piti zvarek iz mletih koriandrovih zrn (spije se tudi gošča).
 • Ohranjati zdrave življenjske navade: zdrava prehrana (ekološko pridelana živila; pretežno žitno-zelenjavna prehrana ali vsaka druga, ki daje vsa potrebna hranila in se prilagaja letnim časom), vsakodnevno telesno gibanje, zadrževanje na svežem zraku …
 • Privoščiti si dopolnilno terapijo: masaža, savnanje, telovadba oz. karkoli pospešuje presnovo in izločanje odvečnih snovi, torej tudi smejanje, prepevanje, radost nasploh …


Avtor:
Mitja Fajdiga

Komentarji: 51

 1. Kajenski poper | 6.12.2012 ob 18:48

  Lep pozdrav vsem. Z vami bom delil mojo izkušnjo, kar se tice kandidoze, neurejene prebave in nikakršne energije. Men je najbolj pomagal, in to že drži 2 leti, kajenski poper zmešan v limoninem soku. Kajenski poper velja za čudo narave in znana začimba starih indijcev v Ameriki. Uglaunem zdravi vse mogoče, od zamašenih arterij, erektilne disfunkcije, glavobolov, uničuje vse kar mu je na poti v telesu. Sam sem ga užival tako, da sem četrtino čajne žličke zmešal v limonin sok(limono stisnal v dva deci vode) in vse skup zmešal ter spil na tešče zjutraj ter tako še 6 (na čimbolj prazn želodec), včasih celo sedemkrat na dan. Opomba: na zaćetku sem to nardil prva dni le 2X, nato 3X na dan itd (da se želodec navadi). Moram še povedati, da sem dva tedna užival samo zelenjavo ter užival čaj pelina (uničuje gliste) ter čaj iz klinčkov(uničuje jajčeca parazitov itd). Ampak ko sem spil in včasih še pijem kajenski poper z limono, čutim po telesu neverjetno energijo in prekrvavitev, ki jo izkoristim z mojo partnerko-garantirano deluje. Kratko jedrnato, sami si lahko kaj več preberete na netu pod cayenne pepper in njegove moči. Rad bi samo opomnil, da je limona tukaj zelo pomembna, saj da dodatno “moč” kajenu! P.s.- Jaz sem ga kupil, svežega v Ljubljani v Ledini dvorani v Centru, kjer držijo majhno trgovino z začimbami. Prodajajo ga pod Čili pekoč :) Vsem skupaj, LP

  • Ivan | 25.12.2012 ob 07:51

   Štima!
   Trojka kajenski poper, kurkuma in kardomon so dišavnice, ki so poganjale machizem, energijo uničevanja, nasilje, temo že v srednjem veku. So pa tudi bile del darovanja luči, čutnosti, skladnosti in spoštovanja. V našem konceptu smisla obstoja nas kot skupnosti ter služenja eden drugega si bomo morali razčistiti. Vteh letih smo se v skupnosti kot individualisti reševali. Luče blagostanja je bila mnogim dana skozi tuje žarke. Ampak to je samo tek na kratke proge in prazitstvo, če v nadaljnih osebnih konceptih ne razčistimo. Želja preživeti v zdravju samo zaradi preproste želje biti in zasedati prostor je nenaravna. Tudi deliti željo, da drugi naj obstanejo samo zato, da obstanejo v zaščitenih ozkih lobističnih krogih sojenja med nami, kdo je primeren kdo ne in kako je del …je nenaraven koncept in nima resursov za drugo kot za sesutje skupnosti v bližnjem. Na mejniku kaj bomo delili in kako si bomo delili okrepitve za veščine. Katere cikle vzpostavili, da bo luč spet imela smisel in poslanstvo blagostanja. Tako skupnost dobi spoštovanje drugih skupnosti, ki se želijo učiti in želi blagostanje te skupnosti ne pa samo prodajni kanal zdravih duhovnih sužnjev. Velik izziv…

 2. Danijel | 25.11.2012 ob 18:21

  Pozdravljeni,

  Tudi sam se prišel do tega da imam zakisano telo, vendar to čisto po naključju sem iskal nekaj vzrokov za svoje težave, in sicer kronična utrujenost, otopelost, črevesni krči, napihnjen trebuh… Težave niso nevem kako hude so pa opazne in moteče.

  Zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem popijem aktivno oglje, SB pa popijem ko nič ne jem in j eželodec prazen…pri hrani se pazim do te mere da se lahko še normalno živi. Kje se da kupiti kapljice MMS in koliko približno stanej, tega podatka še nisem zasledil, čeprav sem ogromno prebral od g. Fajdigi, ki je velik znalec glede zakisanosti.

  Lp

 3. anže | 14.07.2012 ob 21:57

  Pozdravljeni imam seborični dermatitis in atopijski obiskal sem mnogo dermatologov in vsak govori da se te bolezni ne da pozdraviti potem sem začel iskati po inernetu in sem prišel do dermatitis dieta izločil sem sladkorje in belo moko in stanje se je zelo izboljšalo naredil sem preizkus za kandido ki je bil pozitiven prebral sem tudi to stran

  http://www.svet-je-lep.com/zdrav-duh-v-zdravem-telesu/kandidozna-kislost-kandidiaza/

  vem da ima v telesu vsak kandido vendar imaš tudi škodljive porabnike in moja zdravnica je rekla če se bom lotu da to uničim bom uničil tudi zdravo kandido in je rekla da naj raje ne delam tega.

  Vendar jaz bi se rad tega rešil malo tudi ovira življenje približno že 7 let in je bilo zmeraj hujše odkar uživam zdravo hrano me je nehala boleti glava in tudi druge stvari tudi koža je zelo boljša samo še vedno je prisotna

  Imate morda kakšno posebno rešitev da se znebim kandide ali grem po teh postopkih ki ste jih napisali na strani.

  LP ANŽE

  • mitja (drugje "ajtim") | 16.07.2012 ob 08:04

   Anže, čestitam ti, ker nisi verjel zdravnikom in odkril smer za reševanje svojih težav!

   Včasih se črevesna kandidoznost uspešno zatre že z uživanjem v vodi raztopljene gline v prahu, ki je blago bazična, zato se veže tudi s kandidnimi kislinami in obenem tudi uničuje glive ter mikroorganizme v črevesni flori; pri pretiranem uživanju pa izničuje tudi zdravo črevesno floro; na slednje te je opozarjala zdravnica. Zato ni odveč pred obrokom vzeti kakšen probiotik, naraven ali lekarniški.
   Če pa so prebavila že izčrpana in jim niti uživanje gline v nekaj tednih ne omogoči obnovitev delovanja, se kandidne glive navadijo na “škropivo” iz gline in potem niti glina ne pomaga več (!). To se pokaže ob njenem dolgotrajnejšem jemanju. Zato je treba seči po drugačnih sredstvih.

   Črevesna kandidoznost se brez škodljivih posledic (stranskih učinkov) najučinkoviteje zatira-zdravi s kisikom. Obstajajo tri sredstva, ki po zaužitju razpadajo v prebavilih in sproščajo zdravilni kisik. To so:

   - vodikov peroksid, H2O2, ki se jemlje močno razredčen; kapljice okrog 5-10%-nega se pijejo razredčene v čisti vodi; ker se pri razpadanju v. peroksida porablja toplota, jemanje v. peroksida močno hladi in mu ne ustreza; torej, jemanje H2O2 ustreza ljudem, ki jih muči pregrevanje telesa zaradi kandidoznosti

   - raztopini, ki pomagata vsakomur in ne hladita, lahko pa v prevelikem odmerku povzročita bruhanje ali prebavne težave, sta znani kot MMS; gre za kapljice natrijevega klorodioksida oz. klorita (NaClO2) in zdrob-prah kalcijevega hipoklorita (Ca/ClO/2), ki se jemlje v kapsulah; običajno se jemljejo le kapljice, hujšim kandidoznim bolnikom (recimo rakavim) pa se svetuje tudi kapsule, torej izmenično jemanje obeh MMS.

   [Kaj komu ustreza, mora ugotoviti vsak sam. Sam sem preizkusil vse troje, a mi zdaj najbolj ustrezajo kapljice MMS. Pomembna razlika v učinkovanju vod. peroksida in obeh raztopin MMS: slednji učinkujeta dalj časa in globlje v črevesju, nekaj pa ju pride tudi v kri in od tam v jetra, ki jih je tudi priporočljivo razbremeniti kandidoznosti (jetrno kandidoznost dokazujejo težave z vidom in-ali žolčnikom).]

   • Anže | 13.09.2012 ob 20:58

    Najraj bi vzemal

    2meseca sodo bikarbono
    2meseca oglje
    2meseca alge

    samo da se rešim kandide
    ker mi nben ne vrjame da to res povzroča kandida

 4. AnitaO | 13.05.2012 ob 23:53

  O številnih pričevanjih glede učinkovitosti MMS kapljic je veliko napisanega tudi v slovenskem jeziku tukaj: http://mms-mineral.com/mms_pricevanja.html

  • mitja (drugje "ajtim") | 16.07.2012 ob 08:30

   AnitaO, hvala za navedeno povezavo, ki jo sicer poznam, a je zadnje leto dni nisem nito pogledal. Danes sem jo in ugotovil, da je precej obogatena. Je izčrpen vir nepristranskih pričevanj!

 5. jan | 20.04.2012 ob 12:19

  mitja mene pa zanima,če jemanje LINEX FORTE in PA KAPLJICE MMS učinkovito ozdravijo kandido ali je dovolj samo MMS kapljice..

  • mitja f | 16.05.2012 ob 22:25

   jan, šele danes zasledil tvoje vprašanje
   jemanje probiotikov je priporočljivo po jemanju močnih farmacevtikov in sode bikarbone, ker uničujejo črevesno floro, medtem ko jo kapljice MMS ne, temveč jo menda celo pomagajo obnavljati, ker so koristne bakterije v črevesni flori menda aerobne (za svoj obstoj in razmnoževanje potrebujejo kisik, ki je končna učinkovina zdravilna obeh MMS); izkušnje to potrjujejo

 6. tina | 9.02.2012 ob 12:53

  Pozdravljeni Mitja,

  Vceraj sem malo brskala po internetu in sema nasla tudi ta clanek, ki sem ga tudi z veseljem prebrala. Zelela bi povedati, da sem zelo vesela za vas, da se boljse pocutite. Vendar bi rada dodala, da je bil po vsej verjetnosti vzrok vasih tezav ciliakija in ne nujno Candida. Celiakija je dedna bolezen in tukaj gre za pomankanja encima in posledicno nesposobnost razgrajevanja glutena.Od tod tudi vasa malabsorbcija. In kot vam je zdravnica ze povedala ta bolezen ni ozdravljiva. In glede na to, da so vam jo odkrili ze v otrostvu me resnicno cudi, da zdravnica ze ob prvih vasih resnih tezavah ni pomislila na le to.

  Prebrala sem tudi forum in opazila, da veliko govorite o bazicnih praskih, soda bikarboni itd. seveda malo sode ne skodi (nozeva konica)vendar si verjetno z njo ne zelite pretiravati, kajti kisel zelodcni sok je pomemben za razgrajevanje hrane in posledicno tudi absorbcijo le te. Prav tako kislina ubija bakterije in je dokazano, da ljudje z mocnejso zelodcno kislino bolje prebavljajo hrano in imajo manj nevarnih okuzb s hrano. In s starostjo upada kislost zelodcnih sokov.

  Jaz osebno bi za zdravega cloveka, priporocala na tesce vec vode z limoninim sokom in cez dan vec zelenjave in manj pridelane hrane. In seveda dovolj vode. Vendar ne pozabit na beljakovine. In tako nasemu telesu pomagamo uravnavati kislinsko bazno ravnotezje v vseh nasih celicah

  Lep pozdrav veliko zdravja in brez zamere :)

  tina

  Seveda je potrebno paziti, da nismo pr

  • mitja fajdiga | 27.02.2012 ob 19:23

   spoštovana tina!

   hvala za dobronamerno opozorilo, vendar vam lahko zagotovim, da je celiakija ozdravljiva, seveda ob predhodni ozdravitivi črevesne kandidoznosti, ki je osnovni vzrok celiakičnosti črevesne sluznice

   to si upam trditi tudi zato, ker sem kot otrok že imel celiakijo, a sem se je zaradi svoje trdožiovosti že enkrat rešil (!)

   podobno trditev o dednosti zadnje čase zasledim tudi za Crohnovo bolezen, ki jo spet povzroča črevesna kandidoznost, ki s preobiljem bolezenskih kislin draži črevesje, da se vnema, razpušča, slabše prebavlja hrano in jo slabo vsrkava v kri idr.; zdrava pamet govori, da nezaželena kislina vname tkivo … in če je take kisline preveč …

   o dednosti zdravniki razmišljajo, kadar ne znajo najti vzroka; tako so že trdili (in nekateri še kar naprej), da je rak dedna bolezen …
   počasi začenjam verjeti, da je neumnost dedna … seveda ni, ampak ob poslušanju zdravniških domnev me včasih res prešine taka misel

   dosti bolj pošteno bi bilo, če bi “vsevedni” zdravniki kdajpakdaj priznali, da ne vedo vzroka; njihov ugled s tem ne bi trpel, zaradi poštenosti in odkritosti bi kvečjemu narasel

   ker zdravniki obravnavajo kandidoznost le v njeni kandidozni obliki (ko kandida že temeljito prekuži vse telo in se odkrije tudi v krvi), jo do takrat ne zdravijo oz. jo ne znajo prepoznati (!), če pa že, se je lotevajo z zelo spornimi kemofarmacevtskimi antimikotiki, žal; tudi zato po vsej Sloveniji osveščam ljudi s predavanjem »Kandidoznost – prezrti najpogostejši povzročitelj (nedednih) bolezni«

 7. ana | 8.02.2012 ob 10:25

  Živjo!
  Doma imamo enomesečnega dojenčka. Opazila sem, da ima na jezičku bele obloge in pa bele grudice , pa se s tem nisem preveč obremenjevala, ker sem mislila, da gre za ostanke od mleka (dojim). Nato je pediatrinja rekla, da ima dojenček glivice in predpisala Daktarin. Ko sem brala navodila, sem zasledila, da se omenjeni gel uporablja za zdravljenje kandide.
  Je možno, da se kandida prek materinega mleka prenese na dojenčka?
  Ker sem bolj za naravno, sem po branju vašega članka razmišljala, če bi lahko dojenčku dala 1/4 žličke bikarbone?
  Ima tudi kolike? Bi v tem primeru tudi pomagala bikarbona?
  V upanju na čimprejšnji odgovor,
  lep pozdrav,
  Ana

  • mitja fajdiga | 27.02.2012 ob 19:35

   spoštovana ga. ana!

   se opravičujem za pozen odgovor, a ne pokukam vsakič semkaj, ko se vklopim v spletišče

   za vašega dojenčka imate na voljo boljši sredstvi, kot je soda bikarbona; na voljo imate:
   - modrozelene mikro alge (spirulina, hlorela, klamatska ipd.), ki so naravni antimikotik, obenem pa še dober prehranski dodatek brez posebnega pripokusa, le zdrobiti jih je treba v možnarju pred vmešanjem v mleko
   - drugo sredstvo so kapljice natrijevega klorita, ki v črevesju ob razpadanju sprošča kisik, ki z oksidiranjem ubija kandido in drugo nezaželeno zalega, medtem ko istočasno pomaga obnavljati zdravo črevesno floro (koristne bakterije so aerobne); zaradi majhnosti dojenčka mora biti odmerek zelo majhen, recimo četrt, da, četrt kapljice

 8. www.... | 18.01.2012 ob 13:54

  Pozdravljeni!
  Jaz sem imela težave z kandidiazo že v preteklosti, in sem se jo rešila z dieto (brez sladkorjev in kvasa) z bioresonano. Potem je bilo 1 leto vredu nakar sem spet začutila simptome močnejše kot prej in ob prvem jemanju antibiotikov (nisem vedela kaj se lahko zgodi) se je kandidza razbohotila po telesu, da je to zdaj obup… Ker si bioresonance ne morem privoščiti in ker mi (očitno) ni dolgoročno pomagala bi vas prosila za nasvet:
  torej spet bom na dieti (brez sladkorja in kvasa), ali bi bilo najbolje da kombiniram sodo bikarbono in probiotik (uporabljam tekočega) in sicer me zanima v kakšnih količinah in koliko pogosto naj jemljem. Ali raje priporočate kaj drugega? Hvala za odgovor in LP!

  • mitja f. (drugje "ajtim") | 21.01.2012 ob 11:19

   http://www…, namesto sode b. ti toplo priporočam jemanje rudninske raztopine MMS (natrijev dioksiklor) ali MMS2 (kalcijev hipoklorit)
   če si že jemala sodo b., četudi jo takoj nadomestiš z eno od obeh raztopin, si moraš najprej obnoviti črevesno floro s probiotiki (!)

   ker sem nastrojen proti kemofarmacevtikom, želim pojasniti, zakaj priporočam zadevna kemična pripravka, ki delujeta drugače kot antibiotiki in soda bikarbona
   obe raztopini zdravita s sproščanjem kisika; človek kar težko verjame, a izkušnje kažejo, da je res tako; ob razpadanju obeh raztopin se sproščajo enojni atomi kisika, ki niso obstojni, tj. se takoj vežejo in (z oksidiranjem) ubijajo škodljive drobnoživke in praživali v črevesju in jetrih ter izničujejo strupene snovi; kaj pa dobrodejne bakterije v črevesju? mnoge vrste so aerobne, tj. za svoj obstoj in razmnoževanje potrebujejo kisik, medtem ko so glive in bolezenske drobnoživke anaerobne (!)
   torej raztopini razbremenjujeta prebavila škodljivih drobnoživk in obenem obnavljata bolj zdravo črevesno floro; ker sta raztopini blago bazični, zdravilno krčita črevesje in zdravita vneto tkivo; in nobena ne povzroča neželenih posledic … razen jemanje prevelikih odmerkov … pač v duhu “še preveč kruha lahko škoduje”
   je še nekaj posebnosti, a o tem kdaj drugič

   vse o obeh raztopinah je sicer napisano v spletnici Jima Humbla, http://jimhumble.biz

   • www... | 27.01.2012 ob 10:04

    Najlepša hvala za nasvete.
    No na sodi bikarbona sm sicer že 10 dni, tudi na bioresonanci sem bila. Tako imam zdaj naročen MMS, upam da kmalu pride :) do takrat pa bom pila probiotik. Še eno vprašanje: kolikokrat na dan naj jemljem mms, je dovolj 1x? diete se moram verjetno še vedno držati? hvala za odgovore.

  • snow-runner | 24.01.2012 ob 23:40

   Simptomi neprilagojene in nestabilne črevesne mikroflore se bodo vedno pojavili kadar zato nastopijo ugodni pogoji v okolju. In pogoji v okolju so v glavnem ugodni oz. vedno ugodnejši. Nenehen upor z čistilnimi akcijami in spremembami življenskega stila iz kota v kot samo krepi odpor v nas. Kaos v imunskem sistem in mikroflori je manifestacija duhovnega kaosa. Dokler obstaja možnost krivde in prelaganja notrajih negativnosti na zunanje akterje ( ljudi, mikroorganizme, kolonije le-teh, strupe v okolju ) to počnemo. Od nekega trenutka dalje tudi tega zmanjka. Od tam dalje ne pomaga nobena dieta več, noben protokol več in nobena super prehrana in tudi začasno ugodne ali poprej ugodne življenske okoliščine.

 9. Matjaž | 28.11.2011 ob 13:56

  Zdravo

  Moje težave so naslednje :
  napenjanje v trebuhu, vertovi, spahovanje, bolečine v mišicah predvsem v nogah (kot musklfibel- ne vem a sem prav napisal).
  Hladne noge in predvsem roke.
  In pa morda še najbolj zoprno nek pritisk v glavi, kot bi bil priklopljen na neko elektriko.
  Moram reči da je stanje zjutraj ko se zbudim še najslabše topa bolečina v trebuhu, kot da se tam nekaj dogaja kar odtegne vso energijo.
  To da sem brez energije mi sta mi potrdila tudi 2 bioenergetika.

  Test z slino kaže na kandido.
  Sicer pa sem 6 let vegetarianec
  in menim da imam napovprečno dobro prehrano. Dopoldne sadje, kosilo v vege restavraciji (Govinda)

  Začel sem z MMS-jem. Grem pa tudi na bioresonanco – diagnostiko in terapijo.
  Zanima me ali je to dvoje združljivo pa tudi ali je po tvoje res obvezno potrebno zamenjati amalgamske zalivke (mislim da jih imam 5). Zobozdravnica namreč meni da lahko da bo potem kak zob kar za izpulit ?!

  A se splača delat kolon črevesja , ali pa celo post ?
  Kako bi zgledal MMS med postom ?!

  Torej po zadnjem tvojem postu bi bilo dobro jemato MMS1 in MMS2 kar skupaj

  Hvala, lp Matjaž

  • mitja f. | 29.11.2011 ob 12:43

   Matjaž, tvoje zdravstveno stanje je kar zapleteno. Veljavna zdravstvena doktrina bi ti verjetno diagnosticirala kronično utrujenost, zametke fibromialgije, putrefakcijo (gnitje) hrane v črevesju zaradi slabe prebave ali pomanjkanja prebavnih sokov in flatulenco (napenjanje); krvni izvidi bi verjetno pokazali tudi slabokrvnost in še kaj. Ampak taka diagnoza izpušča dve bistveni obolenji, ki zelo verjetno povzročata vse ostalo, zato zgornje ni bistveno, temveč kar bom napisal v nadaljevanju.

   Zakaj pišem s tako gotovostjo? Ker si opisal zdravstveno sliko, ki bi, razen nekaj podrobnosti, lahko bila moja izpred nekaj let, preden sem se lotil kandidoznosti, potem pa še celiakičnosti in oslabele prebave. Vedi, da sem bil zapriseženi makrobiotik, kar mi je omogočilo, da sem spoznal pomen zdrave prehrane in daljnovzhodno diagnostiko ter starodavno astrologijo, vse skupaj pa mi je pomagalo pri hitrem dojemanju vzročno-posledičnih povezav med obolenji, ki jih sodobna medicina še ne zna povezati. Ker v makrobiotiki kandidoznost ni (bila) znana, tj. je praviloma usodno prezrta, čeprav je dandanes glavna zdravstvena težava sodobnega človeka, tudi usvojitev makrobiotičnih priporočil nekaterim »čudežno« pomaga, drugim le do neke mere ali začasno, tretjim prav nič (jaz sem spadal v sredino). Zato sem Kushijevo standardno makrobiotiko, za lastne in tuje potrebe, moral nadgraditi s sredstvi, ki zatirajo črevesno kandidoznost, a obenem nimajo neželenih posledic, kakršne povzročajo kemofarmacevtiki veljavne medicinske doktrine.
   Toliko za uvod, da boš laže razumel moje zdajšnje precejšnje odstopanje od osnovnega zapisa o zdravljenju kandidoznosti.

   Zakaj se ti je kandida razbohotila v prebavilih, ne bom ugibal, ker bi prav lahko brcal v temo, zato bom napisal, kaj bi storil na tvojem mestu, kot sledi:
   - verjamem, da se prehranjuješ kakovostno, vendar iz tvojih zdravstvenih težav sklepam, da tvoja prebavila komaj kaj izkoriščajo zaužito hrano, zato ti zastaja v črevesju, gnije in ti zaenkrat komaj kaj koristi; predvidevam, da te muči celiakična preobčutljivost črevesne sluznice; več o celiakiji najdeš tu, http://www.montanaceliacsociety.com/symptoms.htm ; na tvojem mestu bi se začel prehranjevati brezglutensko, ker si vegetarijanec, pa bi za hitrejše obnavljanje celiakično prizadete črevesne sluznice nekaj časa užival 100%-ni glutaminat v prahu, ki se dobi v trgovini s prehranskimi pripravki za težkoatlete ali v lekarni

   - vendar zdravljenje celiakičnosti ne bo uspešno ali bo le do neke mere, če si ne boš istočasno zdravil tudi črevesno kandidoznost; obstaja več sredstev (jemanje modrozelenih alg, pitje gline v prahu z dodatkom sode bikarbone, uživanje kakšnega rastlinskega pripravka, recimo praška drevesa »neem« idr. ali pitje magnezijevega kloridnega heksahidrata, MgCl2 . 6 H2O), vendar bi ti, sledeč svoji izkušnji, najbolj priporočal jemanje kapljic natrijevega klorita (NaClO2 oz. 1. čudežne rudninske raztopine – s tujko MMS)

   - če imaš oslabele zobe, lase, nohte in-ali kosti, pa bi ti, potem ko se ti bo črevesje že malo utrdilo in navadilo na večje odmerke MMS, recimo skupno 45 kapljic na dan, priporočal tudi jemanje 2. MMS oz. kapsul kalcijevega hipolkorita [Ca(ClO)2]; takrat lahko opustiš jemanje 1. MMS in jemlješ le še kapsule hipoklorita; če nimaš težav s kostmi, zobmi, lasmi in nohti, pa kapsule niso potrebne in lahko ostaneš pri kapljicah, tj. 1. MMS
   - morda ni odveč, za boljšo prebavo in izkoristek zaužite hrane, nekaj časa jemati dodatne prebavne encime, lahko tudi kakšen probiotik

   Še o tvojih vprašanjih:
   - biorezonanca spet nekomu precej pomaga, drugemu le do neke mere in začasno, tretjemu prav nič; menim, da dolgoročno ne zadošča
   - amalgamke zaenkrat pusti pri miru, da se izogneš morebitnemu puljenju zob (kritične so 8 in več let stare amalgamke, iz katerih se začne lužiti živo srebro, torej bo treba obstoječe amalgamke prej ali slej nadomestiti z novimi in takrat zahtevaj bele zalivke)
   - kolono-hidro-terapija širokega črevesa koristi, če je obloženo, tj. če si v preteklosti užival veliko kravje-mlečnih jedi, ker se sesirjeno mleko menda odlaga na stenah širokega črevesa; KH-terapija menda pomaga odlepiti te obloge in jih spravi iz črevesa; KH-terapija sicer neposredno ne pomaga pri zdravljenju tvojih perečih zdravstvenih težav
   - postenje koristi in jemanje MMS med postenjem ni sporno, le odmerki morajo biti ustrezno manjši (ker v črevesju ni nobene hrane, ki pri rednem prehranjevanju sicer izničuje del odmerkov MMS)

   • Matjaž | 5.12.2011 ob 09:30

    Mitja hvala za odgovore

    V celiakiji se zaenkrat ne najdem. Test celiakije na bioresonanci je bil negativen.
    Zdaj sem 10 dni na brezglutenski hrani oziroma na dieti , ki ga predpisujejo terapevti bioresonance za kandido. Na bioresonanci je bila kandida potrjena in sicer mi je bilo rečeno da jo imam nadpovprečno močno.
    Hkrati mi jeterapevtka rekla da pa so moji organi in vse ostalo nadpovprečno v redu. Hja vsaj neka tolažba, če me vse boli :)
    Kri je zmeraj kazala odlične rezultate – standardni medicinski pregled krvi.

    Tudi takole na izgled sploh ne zgledam problematičen ampak celo nadpovprečno zdrav. To je verjetno rezultat truda zadnjih 7 let . (kalčki , sadje , zelenjavni in sadni kašasti sokovi .. povprečno 1 krat na dan).
    Predvidevam da sem si zadevo pridelal že v mladosti s preveč čokolade in piškoti
    Z nohti nimam problema, z lasmi pa tudi že dolgo ne, ker jih že 15 let nimam :)

    Zaenkrat bom nadaljeval s kandidno dieto (če prav razumem je kandidna dieta itak 100 % brezglutenska) , bioresonanco in z MMS1 + MMS2 ter algami.

   • Matjaž | 3.01.2012 ob 08:49

    Mitja hvala za odgovore
    Kar se tiče kandide sem izvajal sledeče :
    - MMS1 5 tednov (zadnja 2 tedna na koncu 5×8 kapljic)
    - bioresonanco
    - prehrano – standardni nasveti od terapevta bioresonance
    - pred tednom dni sem začel jemat FloraZym.

    po mesecu dni je stanje tako da bioresonanca kaže da kandide ni več.
    V tem času sem shujšal za 5 kg (na 90 kg pri višini 193). Jaz se še zmeraj počutim isto dokaj brez energije s topo bolečino v trebuhu.
    Zanima me kje se dobi MMS2. (Trifilon ga nima … ostalih ne poznam).
    Zanima me tudi ali je normalno da se počutje še ni opazno izboljšalo. Mimogrede izpljunek v kozarcu še zmeraj ne ostane na gladini, zaradi tega sem skeptičen do rezultatov bioresonance. Ali je božno da je kandida šla iz trebuha ostala pa v slini ?
    Res pa je da je malo boljše kot mesec dni nazaj.
    Zdi se mi da mi je MMS1 še pospeševal driske in s tem izčrpanost. Morda ne bi smel jesti grapefruita in kivija, ki sta edina dovoljena pri kandidi

    karkšenoli nasvet mi je dobrodošel

   • mitja fajdiga | 16.01.2012 ob 14:04

    Matjaž, se opravičujem za pozen odgovor. Ne pokukam vsakič semkaj, ko se vključim v spletišče.

    Tvoja izkušnja dokazuje, da biorezonanca (BR) zaznava telesno kandidoznost od določene obremenjenosti navzgor, pod to mejo pa ne več. Po mojih lastnih izkušnjah je BR metanje denarja stran in izguba časa, saj se čez čas stanje obnovi in človek spet mora na BR-terapijo in jo drago plača.
    Zdravljenje-zatiranje kandidoznosti v prebavilih se dosti bolj obnese in je stokrat ceneje. Govorim iz lastne izkušnje.

    Glede jemanja kapljic ti svetujem, da jih jemlješ brez dodatka jedilne kisline, ki sicer dodatno obremenjuje prebavila. Odmerjeno število kapljic spij s tekočino brez predhodnega čakanja; in morda bo zadoščalo manj kapljic kot do sedaj, saj se z dodajanjem kisline in med 3-minutnim čakanjem izniči del MMS.

    (Driska te morda opozarja, da jemlješ preveč kapljic, zlasti če jim dodajaš kislnino.)

    Si toliko visok kot jaz in 90 kg ni premajhna teža. Vsekakor pa se moraš vprašati, ali si shujšal v trebuh ali si izgubil mišično maso. Prvo je v redu, drugo opozorilo, da še nisi na konju.

    Tvoja utrujenost tudi priča, da si še daleč od ozdravitve, morda pa so tudi prebavila tako izčrpana, da ne izkoristijo niti zaužite hrane. O tem običajno pričajo prebavne težave. Predlagam ti, da z obroki hrane uživaš tudi encime.

    Naravni C-vitamin v sadju ni sporen, sporen je umetno dodajani (askorbinska kislina).

    Ljudje mi sporočajo, da se kapsule k. hipoklorita, tj. 2. MMS, se dobijo le v tujini.
    [Jaz sem prvo škatlico naročil prek spleta v Nemčiji (plačal s kreditno kartico). Ugotovil sem, da je cena oderuška, zato sem poiskal dobavitelja zdroba Ca(ClO)2 v Sloveniji, kupil prazne vege-kapsule in zdaj jih sam polnim.]

  • snowrun99 | 25.01.2012 ob 00:01

   Zakaj pa ne narediš nekaj enostavnejšega, klenejšega. Recimo nekaj takega:
   Vsak zvečer preleteti dan kar bi si želel narediti boljše pa ti ni uspelo. Vsako jutro se zahvaliti, da si spet v on-line s svojo dušico. Vmes si pripravljaj kalčke recimo brokoli, redkev daikon in lucerna. Uživaj jih rahlo fermentirane z mikroorganizmi in česnom. Obrni se na Marjana K. in koncep EM mikroorganizmov. Odrasli brokoli, korenje, cvetača lahko fermentiraš tudi v domačih blokovskih pogojih kaj šele v ruralnem okolju. V stiskalnicah in kolonijami EM mikroroganizmov ( obrni se na Marjan K. in njegovo mrežo po nasvete ) lahko doma pripraviš fermentirano zelenjavo. Weekend uporabi za duhovno okrepitev čez teden. Duhovna okrepitev pomeni duhovno delo ( študij, branje, prebiranje tekstov, molitve, meditacije ) ampak ne zase ampak za skupnost. Sebe pa predaš. Konec koncev je tim brezenergetsko stanje namenjeno rasti na drugem aspektu bivanja. In čimprej ga sprejmem prej lahko začnem soočati z realnostjo sveta zunaj kontrole petih čutil. Pa včasih velja tudi čisto preprosto prositi za Luč kar tako po domače pa tudi če je to konfrontacija nevoljno telo in um ter zahteve okolja. Ta konfrontacija je kaos, ki sigurno ima svoj namen in je del tudi osebnega načrta za osebno spremembo.

   • ? | 27.01.2012 ob 14:54

    snowrun99 pravi:
    “Vsak zvečer preleteti dan kar bi si želel narediti boljše pa ti ni uspelo. Vsako jutro se zahvaliti, da si spet v on-line s svojo dušico.”

    Sama naredim to nekoliko drugače: zvečer se zahvalim za tri stvari, ki so se mi zgodile v dnevu. Zjutraj pa se zares zdramim z nekoč prebranim odlomkom pesmi:
    “Prosim, dan naj potuje vesel …”

   • snowrun99 | 5.02.2012 ob 17:55

    >>>zvečer se zahvalim za tri stvari,
    >>>ki so se mi zgodile v dnevu. :)

    Abraham se je pogajal z Bogom, naj ne uniči Gomore, češ da so v mestu tudi pravični ljudje. In Bog mu je naročil, če najde vsaj toliko in toliko pravičnikov. To zgodbo sta vrtela do enega človeka :) . In ni uspelo :) . A je možno dan reducirati na tri stvari? Zgleda, da je. Ampak če ima to povezavo z neuravnoteženo mikrofloro, potem bi veljalo na mikrofloro gledati, kot na našega gosta. In če se gost slabo počuti, bo postal tečen in agresiven. Tega gosta pa ne moremo nagnati. Saj je ta gost prav tako bitje oz. nosi iskro Luči. Torej je treba z njim vzpostaviti zavezništvo. Vprašanje se postavi, kako odpraviti negativnosti, ki delajo določen spekter mikroflore agresivnejšega od ostalih. Ja seveda je prehrana pripravna tarča in zgodba z ogljikovimi hidrati in maščobami, ki jih ovijajo. Ampak tukaj so še povečanje intenzivnosti določenih spektrov elektro-magnetnega delovanja, ozračje in morda še kaj globalno zarotniškega. Ampak vse to nič ne pomaga, ker nas postavlja v reaktivno vlogo. Torej iz nekega višjega sveta, kjer se formirajo vzroki in sodbe in manifestirajo tukaj in zdaj v okoliščinah, simptomih, posledicah, odnosih, dobrinah, omejitvijo dobrine in kot bitje pač reagiram z raznimi pripravki, čistili, čistilnimi protokoli, padci, dvigi, umik simptomov, indikacij. Ampak mi ne razpolagamo z vzroki ampak samo s pojasnili- iluzijami, pogledi. Vprašanje se postavi o proaktivni vlogi. Paradigma zamenjave reaktivne vloge ( bazirana na iluziji, projekciji ) s proaktivno vlogo delovat. Seveda je prvi korak tega sprejetje v našem primeru agresivnejših spektrov mikroflore. Namig kaže v smeri, da utišanje simptoma/iluzije pomeni preusmeritev manifestiranja notranje negativnosti na drugo področje oz. apsekt bivanja osebno ali pri kom bližnjem na kogar smo tako ali drugače navezani oz. odvisni od njega.

   • ? | 6.02.2012 ob 21:38

    Moja pripomba je – priznam – malce izven konteksta te teme in morda bi si tisti, ki ste v njej sodelovali, po tej plati zaslužili opravičilo za “smetenje”. A ubesedila sem jo predvsem zato, ker menim, da je treba biti kdaj do sebe prizanesljiv in si reči, da so se stvari v minulem dnevu iztekle tako, kot je prav – čeprav je bil morda naš prvotni načrt drugačen.

    Samo toliko. :)

 10. snow-runner | 18.11.2011 ob 08:23

  A ta kandidiazna zarota se sedaj po tolikih letih eksperimentiranja ni sanirana? Pa se vam ne zdi, da tile skrajni ukrepi od menjave diet, preparatov, ki radirajo crevesne stene, probiotiki pa ponovno radiranje s pralnimi sredstvi, da vase telo vec uspe zaznati kaj je sploh njegova mikroflora. Crevesna mikroflora je kot GENOM. Cloveku je podarjena tocno njemu in tocno za njegov nacin zivljenja. Ta venomerno zarotnisko ciscenje in ponovno vzpostavljanje mikroflore, ki sploh ni nujno, da ustreza vasem utelesu. Ocitno pa ne, ce se mora soocati s celiakijo. Verjamem, pa da se noben zdravnik nima energije spopadati s tako zmedo v crevesju in vztrajanjem. Saj gre za vase telo. Ce je telo svetisce duse, kam pa se naj pospravi ce se za mikrofloro ni prostora.

 11. Svet-je-lep | 2.11.2011 ob 11:03

  Mitja, johansonson, svoje pogovore lahko nadaljujeta na forumih :) http://www.svet-je-lep.com/forum

 12. johansonson | 18.10.2011 ob 11:10

  Mitja vemo, da soda bikarbona alkalizira, vendar alkalizira kot praviš le želodec in morda še črevo….tako majhna količina sode ne more alkalizirati naših-človeških tekočin, katerih je tam nekje 80%, kar pomeni, da imam jaz cca. 60 litrov tekočin in je torej žlička ali tri kaplja v morje.Vsi pa vemo, da so glivice tudi v medceličnini, limfi in še marsikje….Da bi človek vsaj delno alkaliziral svoje telo, bi moral uživati bolj alkalne zadeve od soda bikarbone, npr. kalij-ev bikarbonat.
  Kalij,natrij in klor vzdržujejo razporeditev tekočine in pH v celem našem telesu.Naše telo je tako precizen računalnik, da ga strokovnjaki na tem svetu še dolgo ne bodo skonstruirali v takšni ali podobni obliki.Ko imamo npr. kalcija, kalija….preveč, ga naš komjuter odlaga na določenih mestih, ko te surovine rabi, jih gre tja tudi iskat.Ko je naše telo zakisano, dobi telo SIGNAL da mora v telesne tekočine takoj začeti dovajati npr. kalcij,kalij….in ga gre iskat tja, kjer ga je skladiščilo in ga začne nemudoma topiti, da razkisa tekočine.Vsi veste, da ph krvi ne sme biti v plus, ali minus 7,35-7,45 in naš kompjuter najprej poskrbi da je ph v krvi tak kot mora biti, šele nato pridejo na vrsto druge tekočine.Drastično je, ko smo tako zakisani, da nam kompjuter izda ukaz toplenje alkalnih snovi iz kosti, zob….ko se npr. ženske dobesedno sesedejo od rahlih-votlih,zrešetkanih kosti (osteoporoza), pa se še vedno bašejo s piškoti,cukrom, moko in tako svinjarijo….
  Alkaliziramo se lahko tudi z zelo alkalno hrano, kot so npr. rozine, seznam alkalne hrane ni težko najti na spletu.Če ste zelo zakisani, je dobro vsak večer pred spanje popiti 1 žličko kalijevega bikarbonata, ki je zelo,zelo alkalen in ne povzroča driske.Kalijev bikarbonat lahko uporabljate tudi namesto pecilnega praška, ali sode pri kuhanju, pečenju…
  V glavnem, hočem povedat, da soda ni najboljša.

  • mitja fajdiga | 21.10.2011 ob 14:45

   Johansonson, čestitam ti za zapisane ugotovitve!

   Sam sem enako in še več doumel že pred leti in jih nekaj poskusil tudi posredovati javnosti, predvsem službeni medicini, a je tovrstno razlaganje bolj bob ob steno kot koristno širjenje spoznanj. Lepo si pojasnil tudi osteoporozo. Na podoben način se da s kandidoznostjo pojasniti tudi večino ostalih sodobnih bolezni … Zdravstveno razmišljajočemu človeku se zadeve začnejo hitro jasniti. A ker je takih zelo zelo malo (ti si očitna izjema), se izkaže, da se večina medicincev izuči svojega zdravstvenega poklica bolj iz denarnega in človekoljubnega vzgiba, kot pa na podlagi naravnega daru za dojemanje zdravstvenih zadev. Če to ne bi bilo res, bi naši zdravniki že zdavnaj dojeli dragocenost spoznanj o kandidoznosti prebavil oz. o kandidoznosti medceličnine kot osnovnem vzroku vseh nedednih bolezni (v resnici jih je zelo malo) in avtoimunskih.

   A raje neham, ker je škoda prostora SJL za tovrstno razpravo. Pričakoval bi, da me izzove kakšen medicinec, a imajo sprane možgane … tako sklepam iz pogovora z mladim, novopečenim zdravnikom, ki pozna makrobiotiko že približno 10 (deset) let in tudi medicinsko prezrto kandidoznost, a kljub temu vsa zdravstvena vprašanja presoja skozi naučeno medicinsko prizmo (sprani možgani pač).

   (Ugotavljam, da so ljudje, ki znajo in hočejo razmišljati samostojno, tako redki kot zlato. Žal, a take so moje izkušnje …)

   Ker si me izzval, ti bom poskusil razložiti še malo več. Kakor ne more soda bikarbona razkisati celotnega telesa, ga tudi kalijev bikarbonat ne more, vsaj z uživanjem ne. Kajti če se zaužije prevelika količina enega ali drugega, s svojo alkalnostjo povzročita skrčenje črevesne sluznice, (in če se obenem tudi pH črevesne kaše zviša, da izgubi nujno kislost (če naj skozi steno črevesne sluznice prenika v bazično kri /po načelu privlačnosti/), takrat se pojavi driska.

   > Alkaliziramo se lahko tudi z zelo alkalno hrano, kot so npr. rozine, seznam alkalne hrane …
   To je že ena od zablod, ki je zlahka preverljiva. Kdor meni, da obstaja alkalna hrana, naj preveri njeno »bazičnost« s pH-lističem in presenečen bo nad njeno kislostjo. Vsi proteini so aminoKISLINE, maščobe so sploh KISLINE in ogljikovi hidrati se v stiku z vodo in zaradi toplote v črevesju začnejo kvasiti (fermentirati). Kaj, prosim, nastaja iz sladkorjev med kvašenjem? KISLINE. (Te ve celo preprost kmet-vinar.)
   Edina resnično alkalna sestavina v hrani so nekatere rudnine.

   (zaradi dilžine je zgornje 1. del odgovora; sledi še 2. del)

   • johansonson | 23.10.2011 ob 09:23

    no kar se tiče alkalne hrane sem sam delal preizkus.Po tvoje so potemtakem limone kisla hrana, saj če izmeriš ph soka limone je nizek (nimam zapisa koliko), vendar ko si meriš ph telesnih tekočin in potem piješ limonin sok in si naslednji dan zopet meriš ph, ugotoviš, da ta sok v telesu deluje precej alkalno, saj se ph telesnih tekočin zviša.Podobno je še z marsikaterim sadjem

   • marjan | 17.11.2011 ob 16:18

    Pozdravjen!

    G. Fajdiga pred nekaj leti sem vas nekajkrat povprašal za nasvet o kandidi po telefonu.

    Ker vas trenutno drugače ne morem kontaktirati vas prosim za tel. številko oziroma mi napišite kako se lahko srečava za podrobnejši pogovor.

    Lep pozdrav!

    Marjan
    031 301290

  • Mitja Fajdiga | 22.10.2011 ob 20:28

   2. del

   Res pa rastline tvorijo mnoge in raznovrstne kisline, ki so bakteri- in glivocidne, sicer bi jih rastlinski škodljivci napadli in bi rastlinje propadlo ali zgnilo, preden bi sploh kaj dozorelo. Take snovi so v listih, lubju, koreninah, ovojnici plodov in semen. In prav zato je dobrodejno uživati rastlinsko hrano celostno in čim manj vročinsko obdelano, torej čim manj osiromašeno (to zagovarja makrobiotika), vročinsko čim manj obdelano (to zagovarja presnojedstvo) in čim manj umetno kemikalizirano (vse usmeritve zdravega prehranjevanja).

   V rozinah je taka sestavina čreslovina v lupini (svoje doda tudi žveplo), v drugih rastlinah so druge bakteri- in glivocidne snovi. Skratka, takih snovi je obilo v divji hrani in sonaravno pridelanih pridelkih, vse manj pa v močno špricanih in umetno gensko spremenjenih.

   Da soda bikarbona ni najboljša, trdim tudi sam; in morda je kalijev bikarbonat res dosti boljši. Velja preveriti; hvala za namig!

   Ker pa taka alkalna sredstva radirajo celotno črevesno floro, jo je morda potrebno obnavljati s probiotiki (!).

   Kolikor vem, le natrijev klorodioksid (v spletišču imenovan MMS) in kalcijev (hipo)klorit (MMS 2) delujeta v obe smeri – ubijata škodljive drobnoživke in izničujeta škodljive snovi ter omogočata obnavljanje bolj zdrave črevesne flore. Preveril osebno.

   “majhna količina sode ne more alkalizirati naših-človeških tekočin”

   Res je. Z uživanjem sredstev za zatiranje kandidoznosti črevesja se neposredno zdravi le črevesje in delno še jetra, vse telo pa se mora samo razkisovati z izločanjem več škodljivih snovi kot jih sproti nastaja v črevesju oz. jih človek uživa. Dokončno razkisanje medceličnih tekočin je možno le z vbrizgavanjem alkalnega sredstva v kri. O tem je izkušnje mnogih ljudi zbral Jim Humble, glej njegovo spletnico JimHumble.biz ali knjigo »BREAKTHROUGH: The miracle mineral solution of the 21st century«. Lahko bi zadevne poslovenjene odlomke objavil tule, a so preobsežni. A povsem si ni medceličnine razkisal nihče (!).

   Kdor bi si zmogel razkisati medceličnino, bi postal dolgoživec, kakršen je bil, recimo, Metuzalem, ki je menda živel več kot 900 let.

   Dokler ne uspemo doreči takega zdravljenja, t. j. ozdravitve kandidoznosti medceličnine, do takrat bomo vsi njene žrtve; razlikovali se bomo le v tem, koliko dolgo se bo posameznik upiral njeni pogubnosti.

   Na splošno velja, kdor se upira obče pogubni kandidoznosti medceličnine bolj uspešno kot drugi, lahko doživi sto let ali več, kdor se ji upira manj uspešno, podleže dosti prej … Z zatiranjem kandidoznosti črevesja le ZAVIRAMO usodno pogubnost medceličninske kandidoznosti.

   Upam, da zgornje kaj pojasnjuje!

   • johansonson | 23.10.2011 ob 16:54

    Mitja, kakor sem jaz seznanjen, MMS1 IN MMS2

   • johansonson | 23.10.2011 ob 17:01

    Mitja MMS 1 in MMS delujeta povsem različno, zato tudi priporočajo jemanje obeh (izmenično) predvsem pri hudih boleznih.
    MMS2 deluje na naš imunski sistem, oziroma ga jača in sicer tako, da tvori hipoklorno kislino, ki je osnova za naš imunski sistem.Naše telo samo je sposobno tvoriti hipoklorno kislino, vendar kadar smo bolni je le te premalo. Če imaš ti drugačna tolmačenja, prosim napiši.
    MMS1 pa spet drugače-Klorov dioksidni ion ima močno sposobnost oksidacije, je močno nestanoviten oz. eksploziven. In ta nestanovitnost je kljucnega pomena pri ucinkovitosti klorovega dioksida kot unicevalca patogenih organizmov. Ko torej pride v stik z bakterijo, virusom ali strupom, ki je po naravi manjše alkalnosti kot telo, klorov dioksid takoj sprejme elektrone (eksplodira). Njegova ekstremna nestanovitnost prepreci patogenim organizmom, da bi le-ti razvili odpornost. Po eksploziji dejansko bivši patogen ne obstaja vec.Oksidiran s klorovim ionom postane neškodljiv klorid, kar je v osnovi kuhinjska sol.

   • mitja fajdiga | 23.10.2011 ob 22:37

    J, kolikor jaz razumem obe MMS, oddajata kisik in samo oksidacija bakterij, virusov, gliv in strupenih snovi je tisto, kar nam koristi.

    Sicer pa si preberi razlago na spletnici Jima Humbla; išči “Understanding MMS”; tam v prvi vrstici piše: “MMS kills by oxidation.” Enako velja tudi za MMS 2.

    Navajam dejstva, svoje dojemanje obeh raztopin kot učinkovitega sredstva za zatiranje kandidoznosti in zdravljenje večine sodobnih bolezni ter izkušnje.

    Samo to je obče koristno, pisno razčiščevanje OBROBNIH nejasnosti tukajle pa je duhamorno. Brez zamere!

   • johansonson | 28.10.2011 ob 11:42

    Mitja, če se ti ljubi, daj malo razširi še zdravljenje z MMS1 in MMS2.
    Hvala v naprej !

   • mitja fajdiga | 2.11.2011 ob 14:34

    J, o zdravljenju z obema čudežnima raztopinama (s kapljicami natrijevega dioksiklora oz. 1. MMS in s kapsuliranim zdrobom kalcijevega [hipo]klorita oz. 2. MMS) bi lahko pisal več dni zapored. To dokazujejo druge posvetovalnice o obeh MMS in pojasnila, ki jih na svoji spletnici navaja iznajditelj obeh raztopin, Jim Humble. Lastnoročno pojasnjuje različne postopke zdravljenja, upoštevajoč značilnosti posameznih bolezni, in možno različno odmerjanje (doziranje).
    Kdor ne obvlada angleščine, naj postavi natančno vprašanje in rade volje mu bom na kratko odgovoril.

    Mimogrede: Iste zadeve obravnavam tudi v med.over.net-u. Tam sem že napisal veliko pojasnil, ki so morda obče zanimive (glej medicinske posvetovalnice, “Kronična utrujenost”, in v njej naslov “dieta za zatrtje kandide”; velja začeti brati moje pojasnilo “tombi11″ z letošnjega 11. septembra in dalje; spletna bližnjica do tam je; http://med.over.net/forum5/read.php?105,4129263 in http://www.jimhumble.biz

   • mitja fajdiga | 2.11.2011 ob 19:39

    O neizpisovanju spletnih naslovov sem obvestil urednika SJL, ki jih je potem sam vpisal in sicer kar vse na enem kupu.
    Bolje tako kot nič.

    Hvala, urednik!

 13. marjan jerše | 7.10.2011 ob 10:27

  Pozorno sem prečital vso zgodbo o zdravljenju kandidiaze. Zgodba je malo razvlečena in predolga.”Nočni izlivi”so normalen pojav pri mlajših moških.Temeljno zdravilo je bila
  soda bikarbona. Ni pa dovolj točno napisana količina sode bikarbone in čas jemanja le te

  • mitja fajdiga | 14.10.2011 ob 14:22

   Od objave sestavka je minilo veliko časa in zdaj je marsikaj že dorečeno bolje, kot sledi iz sestavka, med drugim tudi zdravljenje črevesja zaradi njegove kandidoznosti (preobilja zajedavskih gliv), njegovo zdravilno krčenje in obnavljanje bolj zdrave črevesne flore.

   Zaužitje večjega odmerka sode bikarbone (2-3 čajne žličke, raztopljene v kozarcu vode, najbolje zjutraj na tešče) zdaj priporočam le kot prvi ukrep, da se črevesje in telo hitro razbremeni preobilja gliv.
   Sicer se ob zaužitju odmerka sode bikarbone (SB), ki ne povzroči driske, le množično uvodno odmrtje kandidnih gliv (s strupi vred, ki jih ob odmrtju izločajo), njihov velik del vsrka v kri in jih mora telo potem predelati, kar običajno povzroči nekajdnevno hudo utrujenost in izčrpanost (kot če bi človek pred tem več dni garal); to je t. i. Herxheimerjev telesni odziv.

   Prav v izogib opisani hudi utrujenosti se priporoča začeten velik odmerek SB.
   Ker pa SB zradira vso floro, torej tudi koristne bakterije, je treba zdravo črevesno floro obnoviti z večdnevnim jemanjem kakovostnega probiotika (dobijo se številni, začenši s kozjo sirotko, do praškov, ki se dobijo v lekarni). Če se to ne stori, obstaja velika verjetnost, da se bo, zaradi pomanjkanja koristnih bakterij v črevesju, kandida v prebavilih razbohotila z zaužitjem hrane še bolj kot prej, kajti večina ljudi ima kandido v slini (glej preizkus sline v kozarcu vode ali s pH-lističem).

   Če enkratno čiščenje črevesja in obnovitev bolj zdrave črevesne flore v njem ne zaleže, je treba postopek ponavljati. Sam sem ugotovil, da obstajajo sredstva, ki obenem uničujejo zajedavce in bolezenske drobnoživke v prebavilih ter obenem obnavljajo bolj zdravo črevesno floro.
   Sliši se neverjetno, a moje in tuje izkušnje to potrjujejo. Gre za sredstva, ki v črevesju sproščajo kisik, ki uničuje zajedavce in bolezenske drobnoživke ter obenem spodbuja razmnoževanje koristnih bakterij, ki so v veliki meri aerobne (potrebujejo tudi kisik). Govorim o naravno pridobljenem germaniju v kapsulah, o natrijevem dioksikloru in kalcijevem (hipo)kloritu.
   Slednja dva se v svetovnem spletišču obravnavata kot »miracle mineral solution« – MMS in MMS2 (1. in 2. čudežna rudninska raztopina; po mojih izkušnjah sta zelo učinkoviti in dejansko delujeta kot SB in probiotik, združena v eno).
   Tudi zaužitje odmerka ene od obeh raztopin, ki ga črevesje še ni navajeno, bo povzročilo čistilno-zdravilno drisko, obenem pa se bo črevesna flora lahko sama obnovila, brez zaužitja probiotika.

   Upam, da zgornje kaj pomaga!

 14. Kandidozna kislost, prezrti vzrok nedednih bolezni | Svet je lep - Naj tako tudi ostane. | 8.06.2010 ob 07:09

  [...] razkisovanjem medceličnine so ozdravljive t. i. kronične in avtoimunske bolezni in tudi vrste raka, ki so po mnenju šolske [...]

Dodaj komentar