Mesquite ali algarrobo

Mesquite ali algarrobo (latinsko ime Prosopis pallida) je vrsta rožičevca, ki raste na puščavskih pobočjih Peruja. Rastlina, ki je odlično prilagojena na sušno podnebje, predvsem med ameriškimi posestniki velja za škodljivo in vsiljivo, saj naj bi na področjih, kjer je že tako malo padavin, odvzemala vodo travi.

mesquiteVerjetno pa jo je za vse prej kot nekoristno imel Janez Krstnik, o katerem mnoge legende pravijo, da je med svojim bivanjem v divjini uživali izključno plodove drevesa algarrobo. Prav zaradi teh legend rožičem v Angliji pravijo St. John’s Bread, Nemci pa Johannisbrot.

Res so suhi stroki rastline več kot odličen posladek celo sami zase, kaj šele, če jih v previdno zmleti obliki dodamo različnim presnim poslasticam!

Zreli stroki vsebujejo okoli 40 % sladkorja, skoraj toliko škroba, nekaj beljakovin in še manj maščob. Zaradi vsebnosti vlaknin nase vežejo strupene snovi v prebavnem traktu in učinkovito izboljšujejo prebavo. Mleti v moko tudi odpravljajo drisko, včasih so iz njih kuhali sirup proti kašlju, jih prevrete v mleku uporabljali za zdravljenje dihal, pevci pa so jih kupovali po zasoljenih cenah, ker so verjeli, da bodo z uživanjem rožičevih semen prišli do čistejšega glasu.

Za svojo priljubljenost in čedalje večjo prepoznavnost v današnjem času pa se imajo rožiči zahvaliti predvsem svojemu odličnemu okusu, ki do popolnosti nadomešča kakav. Kljub svoji sladkosti rožiči vsebujejo malo sladkorjev, od katerih vsi pripadajo fruktozi, ki je sicer najbolj pogosto zastopana v sadju. Ker za svojo presnovo ne porablja inzulina, jo lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Prav tako ne povzroča nenadnih skokov in padcev nivoja sladkorja v krvi, saj se zaradi visoke vsebnosti vlaknin vse snovi iz rožiča absorbirajo počasi in postopoma.

Poleg sladkorjev se v strokih skriva še precej proteinov in vlaknin, bogati pa so tudi z minerali. Od teh izstopajo kalcij, magnezij, kalij, železo in cink.

Pri uporabi mesquita ni omejitev – podtaknite jih, kamor le gre! Nekaj idej vam ponujamo mi:

Presne rožičeve kroglice:

Za posip:

Datelje v blenderju zmešamo v gosto pasto, ali pa jih zelo na drobno sesekljamo. Dodamo mleti algarrobo in mlete orehe ter dobro pregnetemo. Za še bolj izrazit čokoladen okus vmešamo pest kakavovih zrn ali žlico kakava v prahu. Oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v mletih orehih – te lahko nadomestimo s kakavom v prahu ali kokosovo moko, če pa želimo ustvariti kavni priokus, kroglice povaljajmo v maci.

Shranimo jih v hladilniku, dokler pač gre.

Presni čokoladni puding:

čokoladni puding(za 2 večji porciji)

V blenderju najprej zmešamo banani in za boljši okus še avokado. Med blendanjem dodamo kokosovo moko, mleti algarrobo in kakav v prahu, dokler ne dosežemo kremaste zmesi željene gostote, po potrebi dolivamo vodo. Poskusimo in po želji dodamo še yacon za dodatno sladkost.

VIRI:

Dodaj komentar