Neem – čudežno drevo 21. stoletja

Drevo Neem so v Indiji odkrili pred več kot 2000 leti. Velja za rastlino, ki se je do danes najbolj približala definiciji »univerzalnega« zdravila, saj je njegova učinkovitost dokazana pri zdravljenju več kot 100 bolezni. Prav zato je dobil ime Čudežno drevo 21. stoletja.

neem - čudežno drevoAjurveda uporablja za pripravo tradicionalnih zdravil vse dele drevesa (korenino, lubje, semena, plodove, liste in cvetove), saj kemične spojine neema delujejo močno protivnetno, antioksidantno, antibakterijsko in antiseptično.

Izjemno učinkovitost neem pokaže pri težavah, kot so problematična koža zaradi aken, glivic, plesni, luskavice, krast, lišajev ter opekline in ureznine. Ugodno vpliva na kožo, lase, lasišče, nohte. Ustna higiena zobovja in dlesni z uporabo zobnih past in ustnih vod z dodatki neema se izboljša, saj čudežno drevo neem poskrbi za ojačanje dlesni. Pomaga pri alergijah, revmatičnih obolenjih, malariji, žolčnih kamnih. Pozitivno deluje na vid, pospešuje regeneracijo in odpravlja bolečine, napetost, utrujenost in boleče mišice ter glavobole in migrene.

Pripravki iz njega so učinkoviti v boju zoper mnoge kožne bolezni, septične razjede in inficirane opekline. Deluje protivnetno, pospešuje celjenje ran, lajša in odpravlja prebavne težave, izboljšuje imunost telesa in ga razstruplja, preprečuje in blaži sladkorno bolezen, preventivno deluje proti različnim oblikam raka.

Zaradi zgoraj naštetih lastnosti neema ga bio kozmetika uporablja pri izdelavi krem, različnih mazil in balzamov, pri čemer koristi predvsem neemovo olje ali prah lubja.

Njegova vloga je še pomembnejša, ker nima prav nobenih negativnih stranskih učinkov. Prav zato ga v veliki meri izkorišča naravna kozmetika za dojenčke z namenom zaščite občutljive otroške kože.

Izvlečke neema se uporablja tudi kot čistilno in razkuževalno sredstvo, ter kot insekticid in naravni pesticid. Repelenti neema učinkovito odganjajo nadležne pikajoče insekte in preprečujejo pike. Intenzivno učinkuje proti zajedalcem, glivicam, bakterijam in virusom.

Kot zanimivost pa še naslednji podatek. Mahatma Gandhi je bil veliki ljubitelj neema in vsa njegova razmišljanja in srečanja so se odvijala v senci čudežnega drevesa, prav vsak dan pa so se na njegovem jedilniku znašli tudi neemovi listi. Konec koncev je potreboval pomoč pri svojem čudežu in zakaj mu ne bi pri tem pomagalo čudežno drevo Neem.

Avtorica: Maja Križan

En komentar

  1. Preženimo mrčes z naravnimi repelenti | Svet je lep - Naj tako tudi ostane. | 31.05.2012 ob 07:48

    [...] učinkovito je olje neem, rastlinsko olje, ki ga dobimo iz indijskega drevesa neem. Odsvetujem uporabo na medenih tednih, in [...]

Dodaj komentar