Recept tedna: Rdeče češnje rada jem

Zgodnje češnje so že rdeče in ni ga čez zobanje naravnost z drevesa, ko se tako naješ, da ne moreš več dol. Češnje si v sezoni privoščimo čim večkrat, ne le, ker so dobre, ampak ker se po njih tudi počutimo odlično. Sodijo med najbolj očiščevalne sadeže, polne so mineralov (predvsem železa in silicija), vitaminov B-skupine in C vitamina, predvsem pa rastlinskih pigmentov antocianinov, ki jim tudi dajejo tako lepo rdečo barvo. Antocianini so močni antioksidanti in če morda še niste razmišljali o tem – pomemben del zaščite pred soncem prihaja tudi od znotraj v obliki tistega, kar dajemo vase. Več antioksidantov pojemo, bolj rjavi bomo in manj opečeni. Poleg tega antocianini skupaj s cinkom in vitaminom C skrbijo za lepšo kožo, saj krepijo vezivno tkivo, mnoge raziskave pa so jih povezale tudi z blaženjem težav, ki so posledica kopičenja sečne kisline (putika, revma, artritis).

Recept tedna je enostaven, svež in poln češenj, velika uspešnica med vsemi, ki so ga že poskusili.

češnje z bananinim sladoledom

Potrebujemo:

  • pol kilograma češenj
  • 3 zamrznjene banane

Začnemo z meditativnim izkoščičevanjem češenj. Nato zamrznjene banane vzamemo iz zamrzovalnika, jih narežemo na manjše koščke (če še niso) in v močnem blenderju zmeljemo v gosto kremo, strukture sladoleda. Banane lahko v sladoled spremenimo tudi s polžastim sokovnikom, poskusimo lahko tudi s kuhinjskim mešalnikom. V pripravljen sladoled zamešamo izkoščičene češnje in razdelimo na poljubne porcije (tudi brez delitve gre, če si jih privoščimo za kosilo).

Avtor: Eva Žontar

En komentar

  1. Recept tedna: Češnjev puding | Svet je lep - Naj tako tudi ostane. | 18.06.2012 ob 08:48

    [...] točno enim mesecem so se nam v receptu tedna že cedile sline po češnjah – z bananinim sladoledom s češnjami smo otvorili njihovo sezono. Tokrat jo zaključimo, saj gredo domače češnje počasi (ampak res [...]

Dodaj komentar