Reishi

Planet bio Reishi Ganoderma lucidum

Po latinsko Ganoderma lucidum, po japonsko reishi, po kitajsko lingzhi, po vietnamsko linh chi, po enem od prevodov pa nadnaravna goba. Že samo ime »reishi« izda njeno vzhodnoazijsko poreklo. Tam uživa sloves čudežne gobe, ki se v kitajski medicini uporablja že prek 2000 let in tako spada med zelišča, ki so v zdravilne namene uporabljana najdlje.

Glive, gobe?

Ime nam pove tudi, da gre za gobo. Ker smo, ko gre za zdravilne moči hrane, navajeni rastlin, je prav, da ponovimo nekaj osnovnih značilnosti kraljestva gliv, kamor gobe spadajo. Pojem gliva je zelo obsežen, vedno pa se nanaša na organizem s steljko (vegetativnim telesom), ki nima klorofila. Glive zato nimajo sposobnosti fotosinteze kot zelene rastline. Tvorijo nežne dolge celice, imenovane hife, ki se lahko prepletajo v micelij – podgobje. Razmnožujejo se s trosi, nekatere vrste v ta namen tvorijo nadzemno plodišče, imenovano klobuk – takšne glive poznamo pod imenom gobe, mednje spada tudi goba reishi.

Gobe vsebujejo povečini biološko aktivne polisaharide, ki krepijo imunski sistem, delujejo protibakterijsko, protivirusno, proti raku, pomirjajo, …

Tinkture se obnesejo veliko bolje proti senenemu nahodu, alergijam in so izdelane iz izvlečkov reishi gobe v prahi in suhe gobe. Reishi v prahu je za krepitev imunskega sistema in super  deluje na prebavo. Priporoča se kombinacijo obeh, da se pokrije celoten spekter delovanja.

Na prodaj v bio prodajalni PlanetBIO.

 

Zgodovina Reishi gob

kitajski modrec z gobo reishiZgodovina uporabe je pri gobi reishi dolga in, no, precej dolgočasna. Kitajski zapisi segajo tja v leto 200 pr. n. št., čas dinastije Han. Pod različnimi imeni ji nato lahko sledimo preko mnogih dinastij, stoletij in obdobij Kitajske vse do danes. Znana kot goba nesmrtnosti je prinesla ugled modrecem, ki so poznali njena gorska rastišča, mnogi vladarji so celo odredili ekspedicije z namenom poiskati jo. Takole je o njih napisal modrec Ge Hong: »Rastejo globoko v gorah, na deblih starih dreves ali ob izvirih. Po obliki lahko sličijo na stavbe, konje, zmaje in tigre, ljudi ali leteče ptice. Lahko so katerekoli od petih barv. Raslo naj bi jih po 120 skupaj, vedno se jih nabira med ritualnim plesom daoistov (»Yu-jev hod«) in reže z nožem iz kosti. Posušijo se v senci, nato so zmlete v prah in se jih uživa po žlički – to podaljšuje življenje. Gobe srednjega razreda prinesejo nekaj tisoč let, tiste nižjega razreda pa tisoč let življenja.«

Današnja uporaba Resihi gobe

Kitajska medicina verjame, da goba reishi vpliva na človeka s krepljenjem njegove življenjske energije qi . Danes ni poznanih primerov, da bi koga dejansko naredila nesmrtnega, obstaja pa cel kup znanstvenih raziskav na temo njene zdravilnosti. Od drugih gob se razlikuje predvsem po tem, da vsebuje sestavino ganoderično kislino – ta ji daje grenak okus in edinstvene terapevtske lastnosti. Ganoderična kislina se nahaja v plodišču in sporah gobe reishi, deluje pa protivnetno in zavira nastajanje tumorjev.

Poleg tega vsebuje reishi tudi ergosterol, manitol, kumarin, alkaloide, laktone, nenasičene maščobne kisline, nekatere vitamine in minerale, adenozin, proteine in vodotopne polisaharide, imenovane PS-G. Slednji naj bi ob uživanju reishi krepili imunski sistem in delovali kot preventiva pred tumorji, poleg tega naj bi zavirali proces celične smrti in delovali antioksidativno.

Kot že 2000 let trdi kitajska medicina, reishi deluje na pet glavnih organov našega telesa: srce, pljuča, ledvice, jetra in vranico. Njeni do zdaj znani učinki so naslednji:

 • krepi imunski sistem
 • zavira staranje
 • deluje protivnetno
 • znižuje nivo slabega holesterola v krvi
 • krepi delovanje srca
 • blaži krče gladkih mišic
 • lajša bolečine
 • lahko pomaga pri zdravljenju diabetesa
 • spodbuja obnavljanje tkiva v dihalih, zato pozitivno vpliva na kronični bronhitis in bronhialno astmo
 • blaži alergije
 • niža previsok krvni tlak
 • deluje antibakterijsko, proti glivno in protivirusno
 • pomaga pri nespečnosti

Reishi in zdravljenje hudih bolezni

reishiŽe zelo dolgo jo na bližnjem vzhodu uporabljajo za zdravljenje raka. Njeno proti-rakavo delovanje je posledica polisaharidov, ki jih vsebuje. V poskusu, kjer so v laboratoriju vzgojili rakave celice in jim nato dodali ekstrakt omenjenih polisaharidov, so rakave celice odmrle. Reishi je tako marsikje na Japonskem postala uporabljana kot podporni dodatek k zdravljenju raka. K njenemu proti-rakavemu učinkovanju seveda pripomore tudi dejstvo, da na imunski sistem deluje izjemno krepilno.

Uživanje

Po več kot 2000 letih ni znano, da bi imelo uživanje gob reishi stranske učinke. Veljajo za prehranski dodatek, ki se lahko uživa v relativno velikih količinah in dlje časa, ne da bi negativno vplival na telo. Možni so le blažji simptomi detoksikacije, kot so lažje prebavne motnje, omotica in rahli kožni izpuščaji.

Priporočene niso le bolnikom, primerne so tudi kot preventiva zdravim ljudem, ki želijo optimalno okrepiti svoj imunski sistem.

Priporočeno je uživanje zjutraj na prazen želodec. Če jih zaužijete skupaj z virom vitamina C (npr. citrusi), naj bi se absorpcija njihovih učinkovin izboljšala. V približno 0,5 l tekočine vmešajte 1 – 2 žlički reishi v prahu. Rezultati naj bi se pokazali 10 – 14 dni po začetku rednega jemanja, odvisno od posameznika.

Avtorica: Eva Žontar, Svet je lep&PlanetBIO

Več informacij: http://www.reishi.com/

Komentarji: 2

 1. Superhrana - Zlata leta - portal za aktivno staranje | 2.01.2013 ob 13:29

  [...] hrane (gledano po teži hrane). Kitajska tradicionalna medicina dobro pozna goji jagode in gobo reishi, v ajurvedi pa se redno uporablja kokosovo olje. Ob uporabi teh živil, tako v prehrani kot v [...]

 2. Superhrana | Svet je lep - Naj tako tudi ostane. | 5.01.2012 ob 18:22

  [...] hrane (gledano po teži hrane). Kitajska tradicionalna medicina dobro pozna goji jagode in gobo reishi, v ajurvedi pa se redno uporablja kokosovo olje. Ob uporabi teh živil, tako v prehrani kot v [...]

Dodaj komentar