Sonce in kakav

Kaj imata skupnega sonce in kakav? Poleg tega, da imamo oba radi in z obema ne gre močno pretiravati, še to, da se odlično dopolnjujeta. Nego kože poleti prepustimo kar njima!

Vse več strokovnjakov opozarja pred nevarnostmi sonca in te seveda niso iz trte zvite, a se na trenutke zazdi, da je vse skupaj šlo v napačno smer. Ljudje, ki se na sončen poleten dan bojijo za dlje časa stopiti iz hiše, če niso močno namazani s čim višjim faktorjem, niso nobena redkost. Z reklamnih panojev nam ponujajo sončne kreme najrazličnejših faktorjev in nam zagotavljajo, da smo le z debelim slojem takšne kreme lahko varni pred tako naravno stvarjo, kot je sonce. Na mestu je vprašanje, ali ima takšno strašenje smisel?

Res je, preveč sonca lahko kožo poškoduje, sploh v določenih urah dneva, a niti v drobnem tisku takšne reklame ne omenijo, da več kožnih rakavih obolenj povzročijo kar same sončne kreme, ne pa sonce! Lepo bi bilo tudi omeniti, da je sonce vir življenja in nam njegovi žarki omogočajo mnoge telesne procese, med katerimi je verjetno najbolj pomembna in znana sinteza vitamina D. Iz posebne sestavine kože, kemijsko derivata holesterola, se pod vplivom sončnih žarkov tvori provitamin D, ta pa se v zapletenem procesu, ki v telesu poteka približno 12 dni, pretvori v vitamin D. Pomanjkanje vitamina D se kaže v depresiji, omedlevici, izgubi teže, osteoporozi in težavah s srcem. Ne najdemo ga v nobenem viru hrane, temveč ga dobimo zgolj z lastno sintezo, ko smo izpostavljeni soncu.

Torej nas ne bo nikar strah pred soncem! Telo bo samo vedelo, kdaj so žarki tako močni, da se je bolje umakniti v senco in takrat nam na močnem soncu niti ne bo prijetno. Večina resnih poškodb kože, pred katerimi svarijo dermatologi, je posledica trpečega vztrajanja na soncu v želji po čimhitrejši porjavelosti.

Če smo soncu izpostavljeni dlje časa čez dan, se odločimo za sončne kreme z naravnimi, rastlinskimi sestavinami, ki ne vsebujejo parabenov in ostalih rakotvornih snovi.

Odlično za nego kože v poletnih dneh je kakavovo maslo. Nima zaščitnega faktorja in torej prepušča UV svetlobo, je pa poln antioksidantov, ki kožo primerno negujejo in jo naredijo dovolj močno, da se sama zaščiti pred negativnimi vplivi okolja. Najbolj izstopajoč od teh antioksidantov je vitamin E v obliki toko-ferola, ki poleg tega, da lovi proste radikale in s tem ohranja zdravo kožo, tudi krepi imunski sistem.

Kakavovo maslo se na sobni temperaturi nahaja v trdni obliki, na topli koži pa se hitro topi in je kot tak enostaven za uporabo, le hraniti ga moramo na temperaturah pod 35 ºC, ko ga ne potrebujemo. Učinkovito se vpije v globlje plasti kože in jih neguje, zaradi česar je priljubljeno tudi pri odpravljanju oziroma blaženju strij. Neprimerljiv je njegov učinek na porjavitev. Koža, namazana s kakavovim maslom, se že po kratki izpostavljenosti soncu obarva prijetno rjavo, hkrati pa je mehka in dišeča.

Ko razmišljate o tem, kako bi se čimbolj naravno in hkrati učinkovito zaščitili pred soncem, ne pozabite na tisto, kar vnašate vase! Hrana, bogata z antioksidanti, dokazano varuje pred škodljivimi vplivi UV žarkov in pripomore k porjavitvi. Takšno je pravzaprav vse poletno sveže sadje, močno pa po vsebnosti antioksidantov izstopa jagodičevje: jagode, borovnice, maline, robidnice, ribez, in tako naprej in tako nazaj. Narava je že vedela, v katerem letnem času jih najbolj potrebujemo!

Eva Žontar, PlanetBio, Svetjelep

Komentarji: 5

 1. Viktorija | 10.02.2016 ob 23:00

  Mene pa zanima kje lahko kakavovo maslo kupimo,pa ttudi outlaw navedena maslo in olja

  • Primož | 11.02.2016 ob 08:19

   Kar pritisnite na oranžno obarvane povezave, pa vas pot popelje do PlanetBIO.si

   lep pozdrav, Primož

 2. NikaJ | 3.07.2011 ob 19:42

  kar brez skrbi madam, kakavovo maslo je že dolgo znana zadeva za sončenje:)

 3. madam | 3.07.2011 ob 19:21

  končno en članek kako se z naravnimi proizvodi zaščitit pred soncem! Super:) Pri ostali kozmetiki mam to že poštimano, uporabljam samo čim bolj naravne kreme. No zdej me pa tud sonca več ne bo strah:)

Dodaj komentar