Spirulina, zeleno bogastvo narave, bio alga spirulina

O algi spirulini je bilo do sedaj že mnogo govora. A vseeno si ta prekrasna alga zasluži še dodatno pozornost. Preberite kakšne vse lastnosti pripisujejo tej super klorofilni algi, kakšna je uporaba spiruline, zakaj uživati spirulino, kaj je klorofil in zakaj je pomemben za nas.

Spirulina, bio alga polna klorofila in vitaminov, mineralov, ...

Alga spirulina

Spirulina je tržno ime za prehransko dopolnilo iz alg rodu Spirulina, predvsem vrst Spirulina platensis in Spirulina maksima (nekateri ju uvrščajo tudi v rod Arthrospira). Na tržišču je spirulina v obliki tablet, kapsul, praška, ponekod je spirulina tudi dodana hrani.

Beljakovine v spirulini

Vsebnost beljakovin je okoli 65%, pri čemer vsebuje vse esencialne beljakovine.

Maščobe v spirulini

S pomočjo kapilarne kolonsko-plinske kromatografije so dokazali, da spirulina vsebuje nenavadno visoke količine gama-linolenske kisline, ki je esencialna polinenasičena maščobna kislina.

Vitamini v spirulini

Spirulina vsebuje sledeče vitamine:

 • Vitamini iz skupine B
 • vitamin A
 • vitamin E

Splošna analiza spiruline:

 • Beljakovine    55 – 72 %
 • Ogljikovi hidrati    15 – 25 %
 • Maščobe     6 – 08 %
 • Minerali     7 – 13 %
 • Vlaga    3 – 07 %
 • Vlaknine    8 – 10 %

 

Klorofil in spirulina

Klorofil, ki preplavlja spirulino, je imenovan tudi »zelena kri«, saj je sestava ene molekule skoraj identična molekuli hemoglobina v naši krvi. Vse naštete snovi v spirulini prisotne v takšni obliki, da jih naše telo z lahkoto sprejme in hitro absorbira.

 

Kakšne pozitivne učinke na naše telo ima?

 • oskrbuje organizem z vsemi esencialnimi beljakovinami, maščobnimi kislinami, vitamini in minerali
 • deluje kot antioksidant in tako znižuje tveganje za nastanek rakavih obolenj
 • ima močan čistilni učinek, zaradi katerega jo moramo uživati v omejenih količinah (1-10 g spiruline v prahu na dan (1-3 čajne žličke))
 • razvija črevesno floro, ki je zaradi temeljne vloge pri absorpciji hranil več kot pomembna za naše dobro počutje in zaščito pred infekcijami
 • znižuje raven slabega holesterola v krvi
 • ureja presnovo
 • znižuje krvni pritisk
 • preprečuje anemijo (slabokrvnost)
 • lajša stres
 • posredno pomaga pri vnetjih in celjenjih ran
 • pozitivno vpliva na različne alergije, npr. seneni nahod, vendar pa podrobnejše raziskave na tem področju še potekajo
 • pomaga pri zdravljenju senilnosti
 • pomaga pri zdravljenju očesnih bolezni


Kdo ali kaj je spirulina?

Spirulina je preprosta enocelična oblika, ena od vrst modrozelenih cepljivk, ki so planet pred nepredstavljivimi 3, 6 bilijoni let med prvimi začele oskrbovati s kisikom in tako posredno omogočile, da lahko danes okoli sebe občudujemo vso raznolikost večceličnih organizmov, vključno z nami samimi.

Ker je kot večina alg izjemno prilagodljiva, jo najdemo v najrazličnejših naravnih okoljih – v prsti, močvirjih, sladkih in slanih stoječih vodah, najbolj pa ji prijajo topla tropska morja.

Njene izjemne prehrambene vrednosti smo se začeli zavedati šele v zadnjem času, vendar pa je njena zgodovina v prehrani dolga. V jezerih na območju Mehike naj bi jo nabirali Azteki, v Afriki pa naj bi jo na  območju Čada uživali že v 9. stoletju. Nekateri znanstveniki so prepričani, da je bila nebeška mana, ki je po biblijskih zapisih padala z neba Izraelcem, pravzaprav spirulina, ki se je pojavila in posušila na kamnih. Danes jo gojijo v plitvih bazenih toplih voda, njene največje izvoznice pa so ZDA, Tajska, Indija, Tajvan in Kitajska. Pri gojenju je kakršnakoli uporaba pesticidov popolnoma odveč, kar lahko v prihodnosti veliko doprinese k reševanju našega čedalje manj zelenega planeta.

O kemično-biološki sestavi te izjemne alge bi lahko kar govorili in govorili. Težko je verjeti, da tako koncentriran vir beljakovin ni poln kalorij, maščob in škroba. Dejstvo, da spirulino sestavlja od 55 od 72 % samih beljakovin, nas lahko upravičeno navda z navdušenjem. Za primerjavo: kos govedine vsebuje 22 % beljakovin. Spirulina je odličen dokaz, da se da vse esencialne beljakovine, ki jih telo samo ne more tvoriti, dobiti tudi v hrani ne-živalskega izvora.

V sebi skriva pravo zakladnico vseh mogočih vitaminov in mineralov: B1, B2, B3, B6, B9, A1, C, D in vitamin E.
S pomočjo X-žarkovne fluorescenčne analize je bilo dokazana prisotnost vseh naslednjih mineralov: železa, kalcija, cinka, magnezija, natrija, mangana, selena, kroma in joda. Res pa je, da količina omenjenih mineralov variira glede na okolje, v katerem so bile alge gojene.

Ne smemo pozabiti na esencialne maščobne kisline, med katerimi prevladuje gama linolenska kislina. To najdemo le še v materinem mleku, svetlinovem olju in nekaterih drugih vrstah alg. Omeniti velja tudi maščobno kislino arginin, ki igra pomembno vlogo v našem imunskem sistemu, pri celjenju ran, uravnava izločanje rastnega hormona, pozitivno vpliva na krvni pritisk,…

Značilna zelena barva je posledica raznovrstnih barvil, ki jih vsebuje spirulina. Med njimi prevladuje klorofil, imenovan tudi »zelena kri«, saj je sestava ene molekule skoraj identična molekuli hemoglobina v naši krvi. Moder odtenek daje fikocianin, ki pozitivno vpliva na delovanje jeter in presnovo pomembnih kislin.

Najbolj pomembno pa je, da so vse naštete snovi v spirulini prisotne v takšni obliki, da jih naše telo z lahkoto sprejme in hitro absorbira.

Nič čudnega, da spirulina v zadnjem času hitro pridobiva na svoji prepoznavnosti in cenjenosti. Odločitev, ali jo boste zaužili v obliki tablet, kapsul ali prahu, je vaša – bistvene razlike med njimi ni, seveda pa je pomembno, da alga ni termično ali kako drugače obdelana, saj le tako ohrani vse svoje dragocene sestavine.

Komentarji: 7

 1. Eva, PlanetBio | 23.09.2012 ob 18:26

  AnnaBannana: Kvasni namaz se kupi v trgovinah z zdravo prehrano, npr. v Kalčku ga imajo. Vprašajte prodajalko in ga dobite:)
  Prej nismo omenili, a je vseeno potrebno poudariti: vsaki nosečnici v prvi vrsti svetujemo redno kontrolo stanja folne kisline (in ostalih bolj “tveganih” snovi) v telesu. Tako boste lahko prepričani, da ste s prehrano na pravi poti in če niste, lahko pravočasno ukrepate. Saj veste, vsak človek je drugačen, pri nekomu je lahko pomanjkanje folne kisline posledica slabe absorbcije, pri drugem posledica pomankljive prehrane..
  Poročajte, kako vam gre. ;)

 2. Eva, PlanetBio | 19.09.2012 ob 15:30

  AnnaBannana: Dnevna priporočena količina (RDI) za folno kislino znaša 400 μg za odraslo žensko, za nosečnice pa 600 μg. 100 gramov spiruline v prahu vsebuje približno 100 μg folne kisline, kar v primerjavi z nekaterimi ostalimi živili, bogatimi s folno kislino, ni veliko. Bogat vir folne kisline so stročnice – 1 skodelica leče na primer vsebuje kar 358 μg folne kisline, kar je več kot polovica dnevno priporočene količine. Izjemna je tudi zelenolistna zelenjava, saj 1 skodelica špinače vsebuje 263 μg folne kisline. S folno kislino so bogata tudi sončnična semena (238μg na 100g), čičerika (280 μg na skodelico), fižol (250 μg na skodelico), šparglji (149μg na 100g), kvasni namaz (kar 1010μg na 100g namaza oz. 60 μg na eno žlico) in še kar nekaj je takih živil. Za zaužitje zadostnih količin folne kisline priporočamo predvsem raznovrstno prehrano, bogato s stročnicami, oreški in semeni, ter vsakodnevne zelene smutije, v katere zamešate zelenolistno zelenjavo (špinačo, blitvo, ohrovt,…) in pšenično/ječmenovo travo v prahu (1 žlica vsebuje približno 50 μg folne kisline) – nekaj receptov najdete tudi na naši spletni strani, npr tule: http://www.svet-je-lep.com/zdrav-duh-v-zdravem-telesu/smoothiji-in-to-zeleni/. Tudi spirulina seveda ne more škoditi, čeprav ne izstopa po vsebnosti folne kisline pa krepi imunski sistem in dviguje splošno počutje, kar je prav tako pomembno. Načeloma pa bi morali biti z veliko zelenja v vsakodnevni prehrani s folno kislino preskrbljeni do te mere, da sintetični dodatki niso potrebni. Veliko uspeha in veselja vam želimo!

  • AnnaBannana | 23.09.2012 ob 13:17

   Najlepša hvala za odgovor! ;)
   Zanimivo pa je, da vsi zagovorniki tablet, pravijo, da niti slučajno ne moreš s hrano zaužiti dovolj folne kisline, ki je potrebuješ pri nosečnosti.
   Stročinice in zeleno zelenjavo pa imam zelo rada, tako, da mi ne bo treba jemati sintetičnih pripravkov! ;)

   • AnnaBannana | 23.09.2012 ob 13:36

    Joj, zdej mam pa še eno vprašanje :)
    Kaj točno je kvasni namaz, se ga da kupit? Ali ga lahko naredim sama?

 3. AnnaBannana | 17.09.2012 ob 15:44

  Koliko vitamina B9 oz. folne kisline pa dobimo iz spiruline? Midva z možem se trudiva zanositi, in folna kislina je zelo pomembna že pred zanositvijo, in potem med nosečnostjo. Rada bi našla naraven vir volne kisline, če je možno, čeprav povsod piše, da se iz prehrane ne da dobiti zadostne količine folne kisline in da jo je potrebno jemati dodatno s prehranskimi dodatki, ki jih dobiš v lekarni, kjer pa je folna kislina sintetično pridobljena…

Dodaj komentar