Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic!

Vir: Tretji člen

Poziv ministru za kmetijstvo in okolje:

Pozivamo vas, da preprečite uvrstitev zavarovanih vrst ptic med lovno divjad in da se zavzamete za odpravo lova ptic za zabavo.

Aktualna pobuda za spremembo lovske zakonodaje vključuje dodajanje osmih zavarovanih vrst ptic na seznam lovne divjadi. Med predlaganimi vrstami je pet v Sloveniji ogroženih gnezdilk! Lov nanje bi ogrozil obstoj teh vrst v Sloveniji in je ekološko nesprejemljiv.

V Sloveniji lovci vsako leto ustrelijo več kot 40 000 ptic! Jerebica, fazan in mlakarica nikomur ne povzročajo nič žalega niti ne povzročajo gospodarske škode. Te ptice ustrelijo zgolj zaradi zabave in osebnega okoriščanja, kar za sodobno družbo ne sme biti sprejemljivo opravičilo.

Lov na ptice na žalost še vedno poteka v vseh evropskih državah, tragične razsežnosti pa dosega na območju Sredozemlja in držav ob obalah Jadranskega morja. Zgolj v državah jugovzhodne Evrope lovci vsako leto ubijejo več kot 2 milijona ptic! Posebno ranljive so ptice selivke, ki med naporno, več tisoč kilometrov dolgo, potjo obupano iščejo mirna in varna postajališča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo.

Pridružite se pozivu, da Slovenija postane oaza miru za ptice selivke, svetovne popotnike, in podprite zaščito ogroženih vrst ptic!

Kozica
V Sloveniji gnezdi le še 15 parov kozic. Ali pri nas niso več dobrodošle?
Ruševec
Ruševec je najbolj veličastna ptica in simbol našega visokogorja. Da bi ga varovali in občudovali, ne potrebujemo orožja.
Sloka
Sloke, izčrpane po dolgi selitveni poti, obupano iščejo miren in varen postanek, da se nahranijo in odpočijejo. Jim bomo odrekli gostoljubje?

 

SEZNAM PREDLAGANIH VRST ZA UVRSTITEV MED DIVJAD:

 • Jerebica (Perdix perdix), naravna populacija, v Sloveniji kritično ogrožena in zavarovana, v Evropi močno upada
 • Kozica (Gallinago gallinago), v Sloveniji kritično ogrožena in zavarovana, v Evropi upada
 • Sloka (Scolopax rusticola), v Sloveniji močno ogrožena in zavarovana, v Evropi upada
 • Kreheljc (Anas crecca), v Sloveniji močno ogrožena in zavarovana
 • RuÅ¡evec (Lyrurus tetrix), v Sloveniji ranljiva in zavarovana, po evropski Direktivi o pticah v Sloveniji ne more biti lovna divjad, v Evropi stabilna po velikem upadu v preteklosti
 • Liska (Fulica atra), v Sloveniji zavarovana vrsta
 • Grivar (Columba palumbus), v Sloveniji zavarovana vrsta
 • Kormoran (Phalacrocorax carbo), v Sloveniji zavarovana, po evropski Direktivi o pticah v EU ne more biti lovna divjad

Pridružite se pozivu!

En komentar

 1. Nika | 17.10.2014 ob 18:53

  i hate animal hunters

Dodaj komentar